Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Alvás

Ezzel az egyszerű trükkel csökkentheted az étvágyadat

2022. szeptember 22.

2 perc olvasás

ELLE

alvás diéta életmod fogyás kalória étvágy
Ezzel az egyszerű trükkel csökkentheted az étvágyadat
© Shutterstock

Egyszerűbb, mint gondolnád – mutatjuk, mi segíthet csökkenteni az étvágyadat! 


Meglepő, ugyanakkor nagyon is biztató eredményre jutott egy nemrégiben készült tanulmány, amely az alvás és az étvágy kapcsolatát vizsgálta. Kiderült, hogy a jó alak és a jó alvás nagyon is összefügg egymással. 

A tudósok mintegy nyolcvan, 21 és 40 év közötti túlsúlyos ember részvételével folytattak le vizsgálatokat, akik kevesebb mint 6,5 órát aludtak éjszakánként. A résztvevőket ezután több csoportra bontották és az egyik csoport tagjait arra kérték, hogy az alvásidejüket növeljék meg egy órával. 

Az eredmény nagyon is látható volt: az 1 órával többet alvó alanyoknak már két hét elteltével 270 kalóriával csökkent a napi kalóriabevitelük. A szakértők szerint három év alatt ez akár 11 kiló mínuszt is jelenthet – pusztán azzal, hogy többet alszol. 

Kevesebb alvás, nagyobb étvágy

Arra már a korábbi kutatások is rávilágítottak, hogy a kialvatlanság hatására átmenetileg megnőhet az étvágy – ezért érzékeljük azt, hogy egy átvirrasztott éjszaka után másnap szinte megállás nélkül nassolnánk. Ennek oka, hogy az alvásmegvonás nagy fokú stresszhatással van a szervezetre, amelynek hatására emelkedik a kortizolszint, ez csökkenti az éhség szabályozásáért felelős leptin hormon szintjét. 

Azt azonban először sikerült bizonyítaniuk a szakértőknek, hogy a hatás visszafelé is működik, vagyis az alvásidő növelésével az étvágy is csökkenthető, ami elősegíti a fogyást

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves