A zöldségfogyasztás az egyik legjobb dolog, amit az egészségedért tehetsz.
Ha szívbarát étrendet szeretnél kialakítani, akkor érdemes lehet a hozzáadott cukrokat minimalizálni, emellett pedig beépíteni a mindennapjaidba a zöldségeket. Összeállításunkban most megmutatjuk, melyik az a 3 szívbarát zöldség, amit mindenképpen fogyassz rendszeresen.
A salátaimádóknak jó hír, hogy a leveles zöldségek kiváló forrásai a szívvédő tápanyagoknak. Ezek ugyani tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal és polifenolokkal, melyek támogatják a szív egészségét. A spenót, a kelkáposzta, a fodros kel és a római saláta is kiváló választás lehet, ráadásul ezeket sokrétűen lehet felhasználni is. Használd bátran salátákban, turmixokban vagy éppen szendvicsekben.
A sárgarépa jót tesz a szemnek, az agynak és a szívnek is. Kutatások szerint azok, akik több sárgarépát fogyasztanak, mint az átlag, azok körében alacsonyabb a szívbetegségek kialakulásának a kockázata. A sárgarépa béta-karotint tartalmaz, ami egy karotinoid típusú polifenol, és antioxidáns hatásának köszönhetően csökkenti a gyulladást és az oxidatív stresszt, amik alapvetően a szívbetegségek fő előidézői. A sárgarépát fogyaszthatod sütve, párolva, légsütőben elkészítve, de akár nyersen is valamilyen mártogatóssal, mondjuk humusszal.
A cékla nagy mennyiségben nitrogén-oxidot tartalmaz, egy olyan molekulát, amely szerepet játszik a vérkeringés és a vérnyomás szabályozásában. Emellett betalainokat is tartalmaz, melyek az élénk színéért felelősek, továbbá segítenek a gyulladások csökkentésében, a koleszterin- és trigliceridszint mérséklésében, a vérnyomás csökkentésében, illetve az érelmeszesedés elleni küzdelemben. Kóstold grillezve, sütve vagy akár nyersen salátába reszelve!
(via)
Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!