A laktózérzékenység vagy laktózintolerancia a laktóz, egy a tejben és bizonyos tejtermékekben megtalálható diszacharid lebontásának a képtelensége, melynek oka a lebontáshoz szükséges laktáz enzim hiánya vagy alacsony szintje. Becslések szerint világszerte a felnőtt népesség 75%-a nem képes teljes egészében lebontani a tejcukrot. Ez az arány Észak-Európában 5, míg Dél-Európában 71%, de egyes ázsiai és afrikai országokban akár 90% is lehet. Dr. Harasta Edit, a Dr. Rose Magánkóház gasztroenterológusa foglalja össze a tudnivalókat.
A laktózintolerancia, más néven tejcukor érzékenység egy olyan állapot, amikor a szervezet a tejcukor bontó (laktáz) enzim hiányában nem képes a táplálékkal bevitt tejcukor (laktóz) megemésztésére.
A tejcukor (laktóz) összetett cukor, emésztéséhez a vékonybélben termelődő laktáz enzimre van szükség, mely széthasítja a laktóz molekulát egyszerű cukrokra (glükózra és galaktózra), melyek képesek felszívódni, így a szervezet képes azokat hasznosítani.
A laktózintolerancia valójában nem betegség, mivel a felnőtt emlős élőlények már nem tudnak tejcukrot emészteni. Emiatt az emberek esetében is az anyatejes táplálási periódust követően a tejcukor bontó enzim termelődése lecsökken. Egyes állattenyésztő népeknél az állandó tejfogyasztás következtében évezredek alatt genetikai módosulás történt, melynek eredményeképp felnőttkorban képesek maradtak laktáz termelésre.
A tejcukor érzékenység kellemetlen emésztőrendszeri tünetekkel jár, melyek a tejcukor tartalmú ételek és italok fogyasztása után 2-4 órával jelentkeznek. A vastagbélbe jutó emésztetlen tejcukor ozmotikusan aktív, vizet vonz magához, ami híg széklethez, hasmenéshez vezet.
A tejcukor lebontása a vékonybélben lévő enzimek helyett ilyenkor a vastagbél baktériumai által történik. A keletkező gázok és savas bomlástermékek puffadást, hasi görcsöket, bélgörcsöket, bélkorgást, émelygést, hányingert, fejfájást okozhatnak. A tünetek minősége és erőssége függ az adott páciens bélflórájának összetételétől.
Amennyiben a laktóz nem emésztődik meg, akkor ezt a bélrendszer baktériumai bontják le, melynek során hidrogént és metánt termelnek. A hidrogén a vérárammal a tüdőbe jut, a kilélegzett levegőben ki lehet mutatni, és mennyiségét mérni egységnyi laktóz fogyasztást követően. A kilégzéses vizsgálat 2-3 órát vesz igénybe és a fent említett emésztőszervi tünete megjelenésével járhat. Nem ritkaság azonban a hamis negatív eredmény, bizonyos esetekben a baktériumok csak metánt termelnek, hidrogént nem. A laktózintoleranciát nyál- vagy vérmintán végrehajtott genetikai teszttel is ki lehet mutatni, mely a C/T-13910 és esetenként a G/A-22018 polimorfizmust vizsgálja a C/C és a G/G allélok a laktáz aktivitásának gátlásáért felelnek, a T/T és A/A allélok pedig a laktáz aktivitás fenntartásáért. Akik T/T vagy A/A allélokkal rendelkeznek, azoknál a laktáz enzim termelődése felnőttkorban is biztosított marad, így képesek a tejcukor emésztésére. A C/C és a G/G allélokkal rendelkezőknél annak gátló funkciója miatt idővel laktózintolerancia tünetei jelentkeznek.
Elsődleges laktózérzékenység: Genetikailag meghatározott érzékenység, laktáz enzim csecsemőkort követően kialakuló hiánya. Világszinten az emberek többségét érinti. A tejterméket történelmileg nem fogyasztó társadalmakban (pl. Afrika, Ázsia) gyakorisága 90% feletti.
Másodlagos laktózérzékenység: Következményesen kialakuló laktózérzékenység, melyet a bél nyálkahártyájának változásai (gyulladás, vagy sorvadás) idéznek elő (például akut bélfertőzések, bélflóra felborulása, gyulladásos bélbetegségek, gluténintolerancia, paraziták, bélférgek jelenléte). A kiváltó állapot gyógyulását követően a laktóz emésztésének képessége helyreáll.
Veleszületett laktáz elégtelenség: Ritka, autoszomális recesszív öröklődésű genetikai rendellenesség, melyben a laktáz enzim termelés gátlása már a születéskor fennáll, a csecsemőkor korai szakaszában diagnosztizálják az anyatejes táplálás során jelentkező hasmenés hátterében.
A laktózintolerancia kezelése a laktózmentes diéta tartása. A tejcukor a tej erjedése, savanyodása során lebomlik, így például az aludttej laktózmentes. Laktóz tartalmú élelmiszerek laktáz enzim hozzáadásával laktózmentessé tehetők.
Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!