Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Ételallergia

A laktózintolerancia 5 tünete, amire sokan nem is gondolnak

2024. április 30.

1 perc olvasás

ELLE

betegség táplálkozás tej tünetek allergia ételallergia
A laktózintolerancia 5 tünete, amire sokan nem is gondolnak
© Shutterstock

Évről évre egyre többen érintettek, a laktózintolerancia felismerése mégsem egyszerű feladat.


Nemcsak a táplálkozást, hanem a mindennapokat is megnehezítheti, ha valaki a laktózintolerancia tüneteitől szenved. Az érintettek nem képesek megemészteni a tejben található cukrot, a laktózt, ez pedig számos kellemetlenséget okozhat náluk.

Bár a lakosság egyre nagyobb hányadánál alakul ki az érzékenység, nagy részük hosszabb időn át szenved a tünetektől, mielőtt diagnosztizálnák náluk a laktózintoleranciát.

A szakemberek éppen ezért felhívták a figyelmet arra, hogy milyen veszélytelennek látszó tünetek utalhatnak erre a kórállapotra.

A laktózintolerancia így jelentkezik

Ha a vékonybélben túl kevés enzim található, amely segítene a tejcukor lebontásában, annak többféle jele is van. Kezdetben, a csökkenő enzimmennyiség mellett akár tünetmentesek is lehetnek a páciensek, ám később egészen súlyos következmények is kialakulhatnak.

Az alábbiak gyanúra adhatnak okot:

  • hasmenés
  • hányinger, esetenként hányás
  • gyomorgörcsök
  • haspuffadás
  • gázképződés, és ezek távozása
laktozerzekenyseg-elle.hu
Forrás: Shutterstock

Bár a fentieket számos egyéb kórállapot is előidézheti, a szakemberek azt javasolják, hogy aki a fenti tünetek közül egyet, vagy akár többet is hosszabb időn át tapasztal, mindenképp kérjen orvosi segítséget. Csak egy teljeskörű kivizsgálás deríthet fényt a tünetek valódi kiváltó okára.

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves