Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Dangerous disease

A leukémia 7 korai jele, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni

2023. május 22.

3 perc olvasás

ELLE

betegség leukémia
A leukémia 7 korai jele, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni
© Getty Images/PixelsEffect

A leukémiának vannak olyan tünetei, amelyekből nem gondolunk arra, hogy baj van. 


A leukémia számos tünete nem nyilvánvaló a korai szakaszban, így sokan egyáltalán nem gondolnak arra, hogy probléma lehet az egészségükkel, és további vizsgálatokra lenne szükségük. Néhány általános tünet azonban könnyen lehet a leukémia korai tünete, és érdemes mélyebbre ásni, ha bármelyiket tapasztaljuk.

A leukémia okai

A leukémia egy általános kifejezés, azokra a kórképekre utal, amelyeknél a csontvelő olyan fehérvérsejteket kezd el termelni, amelyek nem fejlődtek ki megfelelően, továbbá kóros elszaporodást mutatnak. Ezek a fehérvérsejtek – fejletlenségük miatt – nem képesek jól ellátni a feladatukat, ráadásul szaporodásuk fokozatosan háttérbe szorítja az egyre kisebb számban jelen lévő egészséges vérsejtet  - írják az Oktogon Medical oldalán. 

Ez a folyamat sajnos odáig  vezet, hogy a túlságosan nagyszámú fehérvérsejt kiszabadul a véráramba, amivel párhuzamosan megjelennek a leukémia első tünetei. A leukémia kialakulásának pontos oka egyelőre ismeretlen,  de azt tudni lehet, hogy több kockázati tényező is elősegítheti a kórkép kifejlődését. 

1. Vérszegénység és a hozzákapcsolódó tünetek

A vérszegénység egy egyszerű laborvizsgálatból is kideríthető, érdemes utánajárni, ha gyakran tapasztalunk fáradtságot, sápadtságot vagy állandóan betegeskedünk. 

2. Zúzodások a testen

Általános tünet szintén, ha hajlamosak leszünk a zúzodásokra, bevérzésekre, különösen az íny- vagy orrvérzés szembetűnő lehet. A székletben és vizeletben szintén fordulhat elő vérzés.

3. A fertőzésekre való hajlam 

A fertőzésekre való hajlamnál szintén érdemes odafigyelni az egészségünkre, mert a leukémia korai tünete is lehet. A gyakori torokgyulladás, tüdőgyulladás, amelyet fejfájás, hőemelkedés, szájsebek vagy bőrkiütések kísérnek általában valamilyen súlyos betegség miatt alakulnak ki. 

4. Duzzadt nyirokcsomók

A duzzadt nyirokcsomók jellemzően a nyakban, a hónaljban vagy az ágyékban jelenhetnek meg. 

5. Étvágytalanság és súlyvesztés

Talán ez az a tünet, amelynél a legnehezebb rájönni, hogy valóban komoly bajunk lehet, hiszen az étvágytalanságnak és a súlyvesztésnek számos oka lehet, beleeértve a lelki dolgokat is. Mindenesetre, ha a probléma egy ideje fennáll, és nem találunk rá más okokat, érdemes orvoshoz fordulni.

6. Kellemetlen érzés a bal alsó bordák alatt 

A kellemetlen érzés oka a duzzadt lép. 

7. Nagyon magas fehérvérsejtszám 

A magas fehérvérsejtszám látásproblémákat okozhat, de  retinavérzést és fülzúgást is, valamint a mentális állapotban is változások állnak be. Súlyos esetben akár a stroke lehetősége is fennállhat. 

Irány az orvos! 

Bármiféle bizonytalanság esetén fontos, hogy orvoshoz forduljunk, és inkább kivizsgáltassuk a problémát. Egy laborvizsgálatból rengeteg minden kiderülhet. A megmagyarázhatatlan vérzések, lázgörcsök szintén aggodalomra adhatnak okot. 

 

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves