Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Betegség

A demencia korai jele lehet ez az evéskor jelentkező tünet

2024. május 09.

2 perc olvasás

ELLE

betegség demencia tünet
A demencia korai jele lehet ez az evéskor jelentkező tünet
© Shutterstock

A demencia egyik furcsa tünetéről sokan nem hallottak még.


Egy brit orvos árulta el a demencia egyik meglepő figyelmeztető jelét. Ez a súlyos betegség Magyarországon mintegy 200.000 embert érint. A 65 év feletti demens betegeknél az átlagos várható túlélés 8 év, ugyanez 90 éves kor felett 3 év. Most azonban a szakember fontos dologra hívta fel a figyelmet.

Ez a tünet is a demencia jele lehet

A demencia nyilvánvaló tünetei közé tartozik a memóriavesztés, de Dr. Ahmad Khundakar - aki orvosként praktizál az Egyesült Királyságban - elárulta, hogy a nyelési nehézség a betegség korai jele lehet. Ezt a szokatlan tünetet diszfágiának is szokták nevezni, és már egy 2008-as tanulmányban megemlítették a demenciával kapcsolatban.

A diszfágiaa mozgásért és koordinációért felelős agyi régiók károsodása miatt következik be, beleértve a nyelési reflexet irányító területeket is

– nyilatkozta a brit szakértő. 

A demenciával élőknél izomgyengeség, koordinációs problémák és csökkent torokérzékelés jelentkezhet, ami nyelési nehézségekhez vezethet

– tette hozzá. 

Így ismerhető fel a diszfágia (nyelési nehézség)

A diszfágia tünetei a kényszeres rágás és az az érzés, hogy evés közben a szájban kell tartani az ételt. Ez súlyvesztéshez, kiszáradáshoz és alultápláltsághoz vezet. Természetesen a demencián kívül más betegség is állhat a tünetek hátterében, de ha a probléma egy ideje fennáll, akkor mindenképpen érdemes szakember segítségét kérni. Az orvosok nem győzik kiemelni, hogy a diszfágiával járó kockázatok közé tartozik az aspiráció, amikor az étel rossz úton jut le a tüdőbe, a fulladás, a rossz táplálkozás és a csökkent életminőség.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves