Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Reszkető bénulás

Ezek a Parkinson-kór korai jelei, amik már a 30-as években jelentkeznek

2024. április 07.

2 perc olvasás

ELLE

betegség tünetek Parkinson-kór
Ezek a Parkinson-kór korai jelei, amik már a 30-as években jelentkeznek
© Shutterstock

A Parkinson-kór egy súlyos betegség, amiről fontos beszélni. 


Sokan úgy gondolják, hogy a Parkinson-kór csak az idős embereket érinti. Ez azonban nem igaz. Példaként felhozhatjuk a népszerű színészt, Michael J. Foxot, aki csupán 29 éves volt, amikor diagnosztizálták a lassan előrehaladó, degeneratív idegrendszeri betegséggel.

Ezt mutatják a kutatások

Úgy tartják, hogy 10-ből 1 Parkinson-kóros embernél alakul ki a betegség valamikor a 40. születésnapja előtt. Azonban a diagnózis felállítása előtt sokan élhetnek együtt a tünetekkel anélkül, hogy azt gondolnák, valami komoly probléma áll mögöttük. Azonban ennek az alattomos neurológiai betegségnek fontos beszélni a korai jeleiről. A Parkinson-kór tüneteit 2 csoportra osztják: motoros tünetek és nem motoros tünetek.

Ezt kell tudni róluk 

A korai nem-motoros tünetek túl finomak és enyhék lehetnek, és nem veszik őket a Parkinson-kór jeleinek. Ide tartozik például a szorongás, a depresszió, a fáradtság, a szaglásvesztés, a beszédproblémák, az alvászavarok, a férfiaknál merevedési zavarok, az inkontinencia és a székrekedés. A Parkinson-kór egy fontos jele is ide sorolható, ami nem más, mint a kisebbé váló kézírás.

A Parkinson-kór motoros tünetei közé tartozhat a remegés, a mozgás lassúsága, az izommerevség és az instabilitás, ami miatt gyakori lehet a betegeknél, hogy elesnek. Ezt sokan csak ügyetlenségnek tudják be. A kutatások azonban azt mutatják, hogy a nem motoros tünetek akár egy évtizeddel a motoros tünetek megjelenése előtt is jelentkezhetnek. Évek telhetnek el, mire a tünetek elég nyilvánvalóvá válnak ahhoz, hogy az illető orvoshoz forduljon.

Fontos azonban kiemelni, hogy a Parkinson-kór esetében nincs egyforma betegség, tehát különböző emberek különböző tüneteket tapasztalnak, és ezek más-más súlyosságúak. Minden harmadik embernél például nem jelentkezik remegés.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves