Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Intő jelek

A demencia tünetei utazás közben is jelentkezhetnek a fiataloknál

2024. március 26.

2 perc olvasás

ELLE

betegség demencia utazás tünetek fiatalkor időskor
A demencia tünetei utazás közben is jelentkezhetnek a fiataloknál
© Shutterstock

Bár sokan nincsenek vele tisztában, de a fiataloknál is megjelenhetnek a demencia első jelei.


Az emberek többsége még mindig úgy gondolja, hogy a demencia egy időskori betegség, amely hirtelen alakul ki.

Azonban a kutatók már megállapították, hogy a demencia nem csak a 65 év feletti személyeket érintheti: sokaknál diagnosztizálnak fiatalkori demenciát, és ők akár a 40-es éveik elején is járhatnak. Ráadásul a betegség egy hosszabb folyamat során alakul ki, a páciens állapota pedig fokozatosan romlik.

Bizonyos tünetek gyanúra adhatnak okot, és a szakemberek szerint ezeket érdemes minél hamarabb kivizsgáltatni, hogy lassítható legyen a szellemi leépüléssel járó folyamat.

A demencia tünetei a hétköznapi tevékenységek során jelentkeznek

Az első jelek a fiataloknál sokféle módon felbukkanhatnak, éppen ezért nehéz diagnosztizálni, hogy mivel állnak szemben. Azonban tipikus tünet lehet az, ha valaki a munkahelyéről elindulva nehezen talál haza, például az autójában ülve rossz utcába kanyarodik be, és amikor körülnéz, fogalma sincs, hogy éppen hol van.

De aggodalomra adhat okot az is, ha valakinél rendszeressé válnak az emlékezetkiesések, különösen a közelmúltban történtek elfelejtése. Egyeseknél nehezítetté válhat a mozgás, például jellemző tünet, hogy a korábban egészséges emberek hirtelen mindent elejtenek a kezükből, vagy nem tudják visszacsavarni egy palack kupakját.

demencia-elle.hu
Forrás: Shutterstock

Intő jel lehet a személyiség megváltozása, a depresszió, a hangulati ingadozások, illetve az is, ha valaki zárkózottá válik, és egyre kevésbé keresi az emberi társaságot. A szakemberek szerint akinél a fenti tünetek közül egy, vagy akár több is fennáll, annak érdemes minél hamarabb szakemberhez fordulnia, hogy fény derüljön a tünetek valódi kiváltó okára.

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves