Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Design és csokoládé

A chocoMe-nél jártunk

2023. június 12.

6 perc olvasás

ELLE szerkesztőség

csokoládé kakaó ChocoMe Mészáros Gábor
A chocoMe-nél jártunk
© ChocoMe

Jártunk már csokoládégyárban korábban és hatalmas élmény volt nekünk, ezúttal azonban szó szerint tátva maradt a szánk – a chocoMe csokoládémanufaktúrájában legalább akkora szerepet kap ugyanis a design, mint az ízek és illatok!


Mészáros Gábor, a chocoMe alapítója egészen véletlenül került a csokoládébiznisz közelébe. Közgazdásznak tanult, aztán az élelmiszeripari szektorban helyezkedett el, és éppen egy sörmárka trade marketing menedzsereként dolgozott, amikor a 2008-as válság következtében egyik napról a másikra megszűnt az állása.

A kényszerpihenő alatt volt időm gondolkodni, és rájöttem, hogy én inkább nem alkalmazott szeretnék lenni, hanem saját vállalkozást szeretnék építeni.” – meséli.

Mészáros Gábor

Mindig érdekelte a gasztronómia, és pontosan látta, hogy a prémium csokoládék piaca itthon még nem igazán telített.

Arra gondoltam, hogy párosítani kellene a bonbonok sokféleségét a táblás csokoládékkal, de valahogy úgy, hogy a csomagoláson is egyértelműen látszon, mi van a dobozban, egyértelműen utalva a high end színvonalra” – meséli.

Kicsit képezte magát csokoládé témában, majd Ebedli Gyula belsőépítész, formatervező barátjával hónapokig dolgoztak a csokoládé öntőformáján és persze a csomagolásokon is (természetesen később a manufaktúra és a szomszédos mintabolt belső tereit is Gyula tervezte meg). Közel egy év alatt született meg az a csomagolás, amit ma is ismerünk: a fekete keret, mely láttatni engedi a táblás finomság ízeit is.

Merthogy a chocoMe csokoládék igazi különlegessége a számtalan különböző ízesítés. Gábor maga is kitalált különleges ízeket, ízpárosításokat, de a kezdetekkor arra is volt lehetőség, hogy a vásárló maga válassza ki, milyen ízeket szeretne. Mákos málna? Epres dió fehércsokival? Minden megoldható volt akkoriban.

Ez a stratégia a volumen növekedésével sajnos nem volt egy idő után fenntarthatóan működtethető, pedig a perszonalizáció, az egyediségre való törekvés korában én eredetileg azt gondoltam, ez lesz az igazán érdekes, ettől lesz népszerű a termék.”

De a termék a vásárló ’beavatkozása’ nélkül is népszerű lett. Nem véletlenül: nem kell díszcsomagolásba helyezni, esztétikus, elegáns, különleges. Kiváló minőségű, hiszen Gábor ebben nem ismer kompromisszumot: kizárólag a legjobb gyártók legjobb minőségű alapanyagait használja fel. Ráadásul rendszeresen piacra dob újdonságokat is.

ChocoMe bonbon

A törzsvásárlóink alig várják az új és új ízkombinációkat, amikről azt mondják, már-már egy desszerttel felérnek, nem is csokoládék már. Ajándékba pedig továbbra is szívesen vásárol tőlünk bárki, hiszen az exkluzív csomagolásaink garantálják mind a termék minőségének tartósságát és sérülésmentességét, mind a wow élményt, amikor a megajándékozott a kezébe veszi azt.”

A folyamat közben Gábor igazi csokoládé-fanatikussá vált. Megszállottan kutatja az új ízeket, alapanyagokat, technológiai megoldásokat, formákat, kombinációkat, képzésekre jár, gyárlátogatásokat tesz. Ottjártunkkor épp hazatért egy dél-amerikai workshopról, amit a világ egyik legnagyobb csokoládé-szakértője tartott, előtte pedig bejárt néhány ültetvényt, mert erősen gondolkozik egy új termékkategórián, a területszelektált alapanyagokból készülő, bean to bar csokoládén.

Mindig rengeteg ötletem van, valójában az a legnagyobb nehézség, hogy ezekből mit is valósítsunk meg.”

Gábor cége ma már egymilliárdos forgalmat bonyolít évente, és folyamatosan harminc-negyven embernek ad munkát. Kell is a sok szorgos kéz: a  chocoMe termékeit napjainkban több mint 20 országban árusítják, amely tavaly mintegy 100 tonna finomságot igényelt. A chocoMe ezekkel a csoki-csodákkal összesen 106 nemzetközi díjat mondhat magáénak, a köztük a világ legrangosabb és legszigorúbb versenyeinek, az International Chocolate Awards és a Great Taste Awards arany, ezüst és bronz helyezéseit – utóbbinál a szakértők csoportja Michelin csillagos éttermek séfjeiből, elismert gasztronómiai szakemberekből, patinás áruházak (Harrods, Fortnum&Mason, Selfridges, Harvey Nichols és Whole Food Markets) beszerzési igazgatóiból és neves ételkritikusokból áll, akik minden előzetes információ és csomagolás nélkül, vakteszt alapján hozzák meg ítéleteiket. A látványos táblás csokoládék mellett nagyon népszerűek a bonbon-kategóriát ostromló töltött csokoládék és a drazsék is, de akad a választékban csokoládéba mártott mangó, és málna-yuzu lekvár is.

ChocoMe édességek

Egy félresikerült termékfejlesztés következtében rajtunk maradt ez a rengeteg fagyasztva szárított mangópor. Muszáj volt vele kezdenünk valamit, így hát a covid alatt lekvárt főztem belőle otthon, a konyhámban, és most ezt is felvettük a kínálatba” – meséli Gábor.

A kínálat egyébként valóban egészen fantasztikus: a sós vaníliaporos, karamellás tejcsokoládéval bevont pekándió-drazsétól a tonkababos forró csokoládén át a maldon sóval és fekete szezámmaggal kombinált, tejcsokoládés mandulapálcikáig, a fehércsokoládéval bevont, liofilizált (fagyasztva szárított) málnától a kókuszforgácsos, gines, citromos vagy épp 24 karátos aranyfüsttel díszített táblákig őrületesen fantáziadúsak a variációk. És hogy melyik Gábor kedvence? Mindig a legújabb fejlesztés. Most például az étcsokoládé-lapocskák, amikbe kakaógyümölcshúsból préselt, savanykás juice került.

A kakaó magját évszázadok óta használják a csokoládé alapanyagaként, de maga a gyümölcshús sosem jutott főszerephez. Eddig!” – mondja büszkén. „De nagy lehetőséget látok a szőke csokoládéban is, ez lesz az új trend. Ez valójában fehércsokoládé, amiben a cukor karamellizálásra került. Egyedi, új íz, és mi is nagyon sokat kísérletezünk vele.”

Alig várjuk a végeredményt!



Neked ajánljuk

A ROVAT LEGNÉPSZERŰBB CIKKEI

Sokkal boldo...
1

Sokkal boldogabbak azok az emberek, akiknek ez a 3 dolog megtalálható az otthonukban

2024.07.31. 2 perc olvasás

Sokkal boldogabbak azok az emberek, akiknek ez a 3 dolog megtalálható az otthonukban

A Feng Shui...
2

A Feng Shui szerint tilos ezzel a tárggyal egy szobában aludni

2024.10.09. 2 perc olvasás

A Feng Shui szerint tilos ezzel a tárggyal egy szobában aludni

A csempe a m...
3

A csempe a múlté, luxustrend váltja, ami meglehetősen olcsó

2024.04.30. 2 perc olvasás

A csempe a múlté, luxustrend váltja, ami meglehetősen olcsó

A lakberende...
4

A lakberendező szerint, ezért tilos családi fotókat tenni a falra otthon

2024.08.05. 2 perc olvasás

A lakberendező szerint, ezért tilos családi fotókat tenni a falra otthon

A konyhaszig...
5

A konyhaszigetnek leáldozott, ezt akarja mindenki a konyhába

2024.10.25. 1 perc olvasás

A konyhaszigetnek leáldozott, ezt akarja mindenki a konyhába

6 meglepő tá...
6

6 meglepő tárgy az otthonodban, amitől beteg lehetsz

2023.03.26. 3 perc olvasás

6 meglepő tárgy az otthonodban, amitől beteg lehetsz

Ezek is érdekelhetnek

Ezt az 5 dol...

Ezt az 5 dolgot sose tárold hűtőben, ha jót akarsz magadnak!

2023.03.18. 3 perc olvasás

FOOD

Mennyei sajt...

Mennyei sajttortás forró csoki recept

2022.12.28. 1 perc olvasás

KARÁCSONYI RECEPT

2 összetevős...

2 összetevős nutellás forró csoki recept

2022.12.25. 1 perc olvasás

KARÁCSONYI RECEPT

Ez a csokis-...

Ez a csokis-diós süti a világ legfinomabb desszertje

2022.12.11. 3 perc olvasás

Recept

Látogatás a...

Látogatás a csokigyárban

2022.11.23. 4 perc olvasás

Ez a csokolá...

Ez a csokoládétorta most mindenki kedvence

2022.11.11. 2 perc olvasás

Torta

5 perc alatt...

5 perc alatt elkészül ez az isteni csokis süti

2022.11.04. 1 perc olvasás

Bögrés süti

Itt a tökéle...

Itt a tökéletes epres-csokis tiramisu recept Olaszországból!

2019.03.22. 2 perc olvasás

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves