Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Recept

Ez a csokis-diós süti a világ legfinomabb desszertje

2022. december 11.

3 perc olvasás

Kurucz Barbara

recept aprósütemény cookie recept csokoládé sütemény
Ez a csokis-diós süti a világ legfinomabb desszertje
© Fotó: Getty Images

Ezt a csokis süti receptet mindenkinek ki kell próbálnia! 


Isteni csokis süti egyszerűen

A klasszikus csokis süti receptet mindenki ismeri. Hiszen liszt, cukor és nagy mennyiségű csokoládé kell hozzá. Az elkészítése annyira nem bonyolult, a tésztát össze kell kavarni, majd gömböket formázni belőle, amelyek aztán körökké válnak a sütés során. Most ezt a jól ismert receptet gondolta újra pár bátor cukrász. Plusz hozzávalókkal egészítették ki, amitől az egész sokkal finomabbá vált. Volt, aki azt állította, hogy ez a legfinomabb desszert a világon. 

Hozzávalók

  • 200 gramm kristálycukor
  • 140 gramm darált dió
  • 1 teáskanál sópehely
  • 110 gramm vaj
  • 110 gramm barnacukor
  • 1 nagy tojás
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • csipet szódabikarbóna
  • ½ teáskanál sütőpor
  • 200 gramm liszt
  • 220 gramm étcsokoládé

Elkészítés

Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra, és bélelj ki egy tepsit sütőpapírral. A cukor 2/3-át öntsd egy magas edénybe, majd közepes lángon kezd el főzni. Várd meg, amíg elolvad, és cseppfolyóssá válik, ez nagyjából 3-4 perc. Folyamatos kevergetés mellett főzd addig, amíg rézszínűvé nem válik, ez maximum 1 perc. Ezután vedd le a tűzről, és forgasd bele a diót. 

Öntsd az egészet a tepsibe, és egy spatula segítségével oszlasd el egyenletesen, nem gond, ha vékony a réteg. Szórd meg a sópehely felével, majd tedd az egészet a fagyasztóba 10-15 percre. 

Keverd össze a vajat, a barnacukorral, a maradék kristálycukorral és a sópehellyel robotgép segítségével. Közepes fokozaton nagyjából 2 perc alatt állnak össze a hozzávalók, akkor jó, ha már darabos a vaj. Miután ez megvan, add hozzá a tojást, a vaníliát, majd ismét kapcsolt be a robotgépet.

Add hozzá a szódabikarbónát, és a sütőport, majd kevered addig, amíg a tészta össze nem áll. Ezután következhet a liszt, alacsony sebességre kapcsold be a gépet, és várd meg, amíg az utolsó lisztes folt is eltűnik. 

A lehűtött diós karamellát vedd ki a fagyasztóból, és törd szét. Óvatosan add hozzá a tésztához, majd jöhet a csokoládé. Alacsony sebességgel keverd a tésztához, de az sem gond, ha spatulával adod hozzá. Miután az egész egynemű, evőkanál segítségével formázz belőle golyókat. Érdemes egymástól messzebb tenni őket, nehogy összesüljenek. Addig süsd őket, amíg a szélek aranybarnává nem válnak. Ez nagyjából 10-15 perc. Miután elkészült, a rácson hűtsd ki, majd szórd meg sópehellyel.


Via

Neked ajánljuk

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves