Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Tudatosság

5 dolog, amit tudnod kell a felnőttkori ADHD-ról

2023. október 16.

3 perc olvasás

ELLE

felnőttkor adhd
5 dolog, amit tudnod kell a felnőttkori ADHD-ról
© Shutterstock

A felnőttkori ADHD is kezelhető. 


A gyerekek esetében ma már nem olyan nehéz diagnosztizálni az ADHD-t, de a felnőttek esetében más típusú problémák jelentkeznek. A figyelemhiányos hiperaktivitási zavart jelenleg elsősorban a viselkedéskontroll zavarának tekintik. Most összeszedtünk az 5 legfontosabb dolgot, amit tudni érdemes. 

1. Állandó szervezési nehézségek

Természetes felnőttkorban, hogy néha az élet kihívás elé állít minket, és nem olyan egyszerű a programokat összeszervezni, ám az ADHS-s személyeknél gyakori, sőt inkább állandó probléma. Ez magában foglalhatja a feladatok nyomon követésével kapcsolatos problémákat és a logikai sorrendbe állítását. Ez megnehezíti számukra azt, hogy mindent a megfelelő helyen tartsanak.

2. A kapcsolatok állandó problémája

Egy felnőttkori ADHD-s számára nem csupán a romantikus, de akár a családi és baráti kapcsolatok is csődöt mondhatnak. Ennek az az oka, hogy az ADHD miatt az egyén sokat unatkozik, figyelmetlen, valamint előfordulhat az is, hogy a másik felet nem hallgatja meg, és közbeszól. Sajnos ezek miatt sokan azt gondolják, hogy az ADHD-s emberek érzéketlenek, nem törődnek és felelőtlenek. 

3. Az érzelmek miatt is sokat aggódnak 

Az ADHD-vel való élet kihívást jelenthet, mert olyan lehet, mintha az érzelmek állandóan változnának. Könnyen unatkozhat az egyén, és hajlamos arra, hogy szeszélyből keressen izgalmat. A kisebb frusztrációk elviselhetetlennek tűnhetnek, vagy depressziót és hangulatváltozásokat okozhatnak. Ha az érzelmi aggodalmakat nem kezelik, azok megnehezíthetik a személyes kapcsolatok mellett a szakmaikat is megnehezíthetik.

4. A negatív énkép 

Az ADHD-s felnőttek gyakran túlkritikusak önmagukkal szemben, ami negatív önkép kialakulásához vezethet. Ennek oka részben a koncentrációs nehézségek, valamint más olyan tünetek, amelyek hatással lehetnek az iskolára, a munkára és a kapcsolatokra. Az ADHD-s felnőttek ezeket a nehézségeket személyes kudarcoknak vagy alulteljesítésnek tekinthetik, ami miatt negatív fényben tüntetik fel magukat.

5. A szerhasználat gyakorisága 

Természetesen nem az a helyzet, hogy minden ADHD-s személy szenvedélybeteg lesz, de a kutatások azt bizonyítják, hogy gyakoribb náluk a szerhasználat. A legtöbb esetben drog, dohány vagy alkoholfüggőség alakulhat ki. Egyelőre az nem értelmű, hogy mi a kapcsolat a szerhasználat és az ADHD között. Az egyik elmélet az, hogy az ADHD-s emberek anyagokat használnak öngyógyításra. Ezekkel a szerekkel abban reménykedhetnek, hogy javul a fókuszuk és az alvásuk minősége, valamint a szorongás enyhítése is az egyik cél lehet. 

Mi a teendő?

Ha úgy gondoljuk, hogy saját magunk vagy egy hozzátartozónk, barátunk is felnőttkori ADHD-s lehet, akkor nem elég hangsúlyozni, hogy mennyire fontos segítséget kérni. Egy szakember a szükséges vizsgálatok elvégzésével segíthet feltérképezni a probléma gyökerét, valamint megkaphatjuk a megfelelő kezelést, ami segít a velejáró tünetek enyhítésében. 

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves