Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Cseke Eszter  © Mihály Zoltán
Cseke Eszter 
Dokumentumfilm-rendező, újságíró

Kolozsváron született, majd a Színház- és Filmművészeti egyetemen tanult és szeretett bele a dokumentumfilmezés világába. Itt ismerkedett meg alkotótársával és férjével, S. Takács Andrással. A világ több mint 100 országában járva, most már két gyermekükkel együtt utazva, több mint 80 dokumentumfilmet készítettek. Az On the Spotot 15 évvel ezelőtt indították útjára. Háborús zónákban, gettókban és menekülttáborokban forgatva keresték az emberi történeteket a hírek mögött. Filmjeiken keresztül kerülhettünk közel azokhoz, akiknek nincs hangjuk, akiket senki sem képvisel. 

Forgattak Ferenc pápával és a dalai lámával, egyetlen magyar stábként elkísérték az ENSZ-főtitkárát klímaexpedíciójára az Északi-sarkkörre. Drámai portrésorozatot készítettek diktátorok gyermekeiről, Eszter és András forgatták az első dokumentumfilmet Dr. Máté Gáborról és Dr. Edith Eva Egerről.  Sokat foglalkoztak a trauma-örökléssel, Born in Auschwitz c. filmjük szerte Európában párbeszédet indított el.

Munkájukért számtalan nemzetközi díjat vehettek át Chicagótól Karlovy Vary-ig, gázai filmjükért elnyerték a legrangosabb európai televíziós elismerést, a Monte-Carló-i TV Fesztivál fődíját, burmai riportjukért az Európa Tanács Sajtószabadság Díjjal tüntette ki őket, míg itthon Prima Primissima- és Pulitzer-emlékdíjban részesültek. Munkájukról elismerő kritikát közöltek a legtekintélyesebb európai lapok, mint pl. a Financial Times vagy a Spiegel.

Eszter két gyermek édesanyja, nyíltan beszél a szülészeti erőszakról, saját traumatikus szülés élményét is megosztva. Az On the Spot Books könyvkiadót azért hozta létre, hogy magyarul is megjelentesse Robin Lim amerikai bába (CNN Hero of the Year) hiánypótló könyveit a várandósságról és a gyermekágyról.

Instagram - Cseke Eszter

ELLE AWARDS 24

Az Elle Awards jelölőbizottsága kivétel nélkül csak olyan nőket választott, akik munkásságukkal, elért eredményeikkel példát mutatnak - és nem csak nőknek. A listában lesznek ismerős és új arcok is, mi viszont azt gondoljuk, ebben a csapatban mindenki megérdemli a hírnevet.

ELLE Wonder Woman további jelöltjei

Kérjük szavazatod leadásához add meg email címed:

Köszönjük! Szavazatodat rögzítettük. A további kategóriákban még 2024 május 12. 23:55-ig van lehetőséged jelöltjeink közül választani.

további kategóriák megtekintése

Kérjük szavazatod leadásához add meg email címed:

Köszönjük! Szavazatodat rögzítettük.

TOVÁBBI KATEGÓRIÁK MEGTEKINTÉSE