Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

GYERMEKNEVELÉS

A jó anyák 5 legjobb tulajdonsága a pszichológusok szerint

2023. február 05.

3 perc olvasás

Kovács Gréta
anya gyerek híres szülők gyermeknevelés gyermeknevelés tipp jó anya
A jó anyák 5 legjobb tulajdonsága a pszichológusok szerint
© Shutterstock

Nehéz definiálni, de a gyermekpszichológusok mégis vállakoztak arra, hogy összegyűjtsék azt az öt alapvető tulajdonságot, amitől jó anyává válhat valaki! 


Mit jelent jó anyának lenni? Nehéz megválaszolni, de nem lehetetlen! Az biztos, hogy a jó anyák formája teljesen független mindenféle státusztól, anyagi helyzettől és befolyástól, de egy valamitől nem: a gyermek boldogságától. A gyermekpszichológusok szerint ugyanis a gyermek boldogsága és mindennapi harmóniája dönti el, pontosan mennyire is jó szülő is valaki. Azonban van pár olyan jellemvonás, ami a szakértők szerint kulcsfontosságú lehet akkor, ha valaki jó anya szeretne lenni.

Következzen a jó anyák 5 legtipikusabb tulajdonsága!

1. jó érzékkel priorizálnak

A gyermekpszichológusok szerint nem a multitaskingtól lesz valaki jó anya, hanem inkább attól, hogy a gyermeke érdekeit szem előtt tartva priorizálja a mindennapi teendőket. Szó sincs arról, hogy mindennek a gyermek körül kellene forognia, de amikor a gyermekeddel vagy, a fontossági sorrend elején neki (nem a munkának, a takarításnak stb.) kell lennie. A gyermek a szakértők szerint ettől fogja érezni, hogy fontos és megbecsült a jelenléte.

2. helyesen húzzák meg a határokat

A jó anyák egyik legfőbb tulajdonsága, hogy nem a gyermekük barátja, haverja, hanem az édesanyja — ők pedig ennek megfelelően húzzák meg a határokat. Túlságosan engedékenynek, jó fejnek lenni a gyerekkel hosszútávon nem kifizetődő (ezt kutatások bizonyítják), ha pedig sikeres felnőttet akarsz nevelni a gyerekedből, akkor következetességre kell tanítani őt, ami olyankor szigorúságot is igényelni fog. 

Ahogyan a gyermekpszichológusok mondják: a jó anyák a szigorú és az engedékeny szülők keverékei. A pozitív, barátságos és engedékeny szülői ösztönnek állítólag 5 az 1-hez arányban kell lennie a szigorú, negatív és következetes gyermeknevelési normákkal szemben. 

3. Megértik a gyermeküket

A gyermekpszichológusok szerint a jó anyák a tükör-módszert alkalmazva kerülnek közelebb a gyermekükhöz. Ezt egy példán keresztül lehet a legjobban szemléltezni: ha a gyermek sír, ne azt mondjuk neki, hogy „Nincs miért sírni! vagy „Kár hisztizned, senkit sem érdekel!”, hanem inkább tükörszerűen utánozzuk le a testbeszédét és empátiát alkalmazva kérdezzük meg, miért sír és mit tehetünk azért, hogy ne sírjon. Ezzel a módszerrel állítólag fantasztikusan kiépíthető a gyermek-szülő bizalmi kötelék, igaz, sok türelem kell hozzá.

4. Elfogadóak és nyitottak

A mai modern társadalomban fontosabb a nyitottság és az elfogadás, mint valaha! A jó anyák a szakemberek szerint nyitottak a gyermekre, a barátaira és az érdeklődési körükre akkor is, ha ők személy szerint nem szimpatizálnak egy személlyel vagy furcsának találják a gyermek hobbiját. 

5. megbízhatóak

A gyermek a szülői kötelékkel tanulja meg a bizalmat. Amennyiben ez hiányos, vagy nincs meg, az a későbbi életére is ki fog hatni: nehezen fog barátkozni, nem fog nyitni új emberek felé, a magánélet és a szerelem pedig különösen nagy nehézségeket fog okozni a számára. Ahhoz, hogy ezt elkerüld, nemcsak kiérdemelni, hanem meg is kell tartani a gyermek bizalmát. Ezt úgy lehet elérni, hogy segítesz neki a bajban, érdeklődsz a mindennapjai felől, megjelensz akkor, amikor számít rád, valamint megjegyzed azokat a dolgokat, amiket szeret és amik fontosak neki. 

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves