Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

GYERMEKPSZICHOLÓGIA

Ezt árulja el a gyermeked neve a személyiségéről

2023. január 07.

3 perc olvasás

Kovács Gréta
gyerek önismeret személyiség keresztnév gyermeknév gyereknév
Ezt árulja el a gyermeked neve a személyiségéről
© Shutterstock

Megdöbbentő felfedezés: a pszichológusok szerint a gyerekek személyiségét nagyban meghatározza az, hogy a szülők milyen keresztnevet adnak nekik!


A születendő gyermekek nevének kiválasztását általában több héten, hónapon át tartó lázas kutatómunka és tervezés előzi meg. Ha azonban végre megvan a döntés, az csak nagyon ritkán kerül utólagos megváltoztatásra: ez pedig nem a bonyolult eljárás és a költséges papírmunkák miatt van, hanem azért, mert a gyermekek személyisége és viselkedése tudat alatt a keresztnevükhoz idomul! Őrültségnek tűnik? A pszichológusok szerint nem az!

A gyermekek keresztneve nagyban befolyásolja a személyiségüket

A gyermekek közötti általánosítás a nevelési tanácsadók szerint butaság, a pszichológusok viszont közvetlen összefüggést találták bizonyos keresztnevek és viselkedési formák között, ami egészen hihetetlenül hangzik! A pszichológusok szerint ugyanis vannak olyan nevek, amik bizonyos személyiségtípusokhoz szorosabban kötődnek, mint másokhoz — felfedezésüket pedig el is árulták.

Az Izabella, Annabella, Annamária és hasonló dupla keresztnevek most nagyon trendik, ezért jogosan feltételezhető, hogy a gyermek szüleinek döntését erősen befolyásolják a trendek. Nagy rá az esély, hogy így a gyermek is sokat fog adni a külsőségekre, mások véleményére, szociálisan pedig nagyon nyitott, extrovertált beállítottságú lesz 

— mondja Aaron Surtees pszichológus. A felfedezés azonban nemcsak duplanevekre érvényes, ugyanis több másik keresztnévről is lehet hasonló megállapításokat közölni. Az például, ha egy gyermek egy híresség nevét (pl. Britni, Jennifer, Kevin, Szeléna) kapja keresztnévnek, szerinte például arra utal, hogy a szülők odáig vannak a popkultúráért és bármit megtennének azért, hogy a gyermekükből is sztár váljon! A gyermek ezért tele lesz önbizalommal, ami a felnőttkori személyiségfejlődésében is nagy szerepet fog betölteni.

A pszichológusok szerint minden keresztnév előrevetíti a gyermek sorsát

A pszichológus véleményét egyébként több szakmabeli osztja. Van, aki szerint a rövid, két szótagú nevek (úgy, mint az Anna, a Dávid vagy a Sára) például az egyszerűségre utalnak, ami szeretetteljes, őszinte családi köteléket vetít a kisgyermekre, míg a divatnevek már ennél komplikáltabbak.

A Zalán, a Noel, a Nara, a Zoé és a Lia újkeletű keresztnevek, melyek csak nemrég váltak divatossá. A szülők általában azért választanak ilyen különleges keresztneveket, mert nagy reményeket fűznek a gyermekükhöz. Ezek a gyerekek ugyanis sok szakkörre, tehetséggondozóba járnak, a szülők pedig tudatosan választanak nekik olyan nevet, ami kiemeli őket a tömegből

— vallják a pszichológusok, aki mindenképpen azt javasolják a szülői örömök elé nézőknek, hogy ne csak azt nézzék, hogy nekik melyik név tetszik a legjobban, hanem azt is, hogy pontosan milyen gyermeket is szeretnének nevelni. A keresztnév ugyanis nagy befolyással lehet a gyermek későbbi személyiségfejlődésére.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves