Quantcast

Végső soron...

Végre válaszolt a kérdésre Merkel: feminista-e

© Friedemann Vogel - Pool/Getty Images

Négy éve is megkapta a kérdést a világ jelenleg még talán legbefolyásosabb nője, akkor "szégyenlősen" kikerülte. Most válaszolt, és azt is elárulta, mihez kezd nyugdíjasan.

Karrierje végén beszélt kicsit végre önmagáról is a privát életéről általában nem szívesen nyilatkozó Angela Merkel. A német kancellár Chimamanda Ngozi Adichie nigériai írónővel vett részt egy beszélgetésen Düsseldorfban szerda este - amiből a 444 idézett.

Megkérdezték tőle többek között, hogy feministának tartja-e magát a Német Szövetségi Köztársaság 8. kancellárja, ami két okból is érdekes kérdés az ő esetében. Egyrészt mert talán a világ jelenleg még legbefolyásosabb nője, másrészt mert négy éve neki szegezték már ugyanezt a kérdést, akkor viszont megkerülte a válaszadást. Most azonban nem.

"Végső soron, ha arról a tényről van szó, hogy a férfiaknak és a nőknek egyenlőeknek kell lenniük a társadalmi folyamatokban való részvételükben, és általában az életben, akkor ilyen értelemben kimondhatom, hogy igen, feminista vagyok."

Hozzátette: amikor négy éve kérdezték, akkor túl szégyenlős volt ezt kimondani, de azóta alaposan végiggondolta a dolgot.

Azt is megkérdezték Merkeltől, hogy mit fog kezdeni magával sok évtizednyi politizálás, és 16 évnyi kancellári munka után, nyugdíjasként. "Elhatároztam, hogy nem csinálok majd semmit sem, és várom, hogy meglássam, hogy mi történik. Csodálatos lehetőségnek találom ezt."