Quantcast

Anyaság

Új szintre lépett a nyilvános szoptatás ügye Romániában

© Pexels / Wendy Wei

Romániában pénzbírsággal fogják büntetni azokat, akik nyilvános helyről elküldenek egy édesanyát vagy visszautasítják a kiszolgálását, azzal az indokkal, hogy gyermekét szoptatja.

279 támogató szavazattal és egy tartózkodással fogadta el tegnap a román alsóház azt a szenátus által korábban már jóváhagyott törvényjavaslatot, amely elősegítené, hogy 24 hónaposnál kisebb gyerekeket nyilvános helyeken is zavartalanul lehessen anyatejjel táplálni. Az intézkedés célja a gyermekek táplálékhoz való jogának biztosítása és a szoptató anyák hátrányos megkülönböztetésének visszaszorítása.

Magánszemélyekre 100 és 500, jogi személyekre 1000 és 2000 lej közötti bírság róható ki, ha azért utasítanak ki egy édesanyát egy nyilvános helyről, mert a gyermekét szoptatja. Ez a tett akkor is kihágásnak minősül majd, ha az épület egyébként rendelkezik elkülönített baba-mama szobával. Emellett az anya kiszolgálását sem lehet megtagadni arra hivatkozva, hogy csecsemőjét saját melléből táplálja.

Az intézkedésnek - melyet már csak az államfőnek kell jóváhagynia - nagy nemzetközi visszhangja van, a nyilvános szoptatás megítélése ugyanis rendkívül megosztó a világban. De vajon miért vált ki ekkora ellenérzést sokakból egy olyan természetes dolog, mint egy gyermek etetése? Miért lenne kevesebb joga egy csecsemőnek bárhol és bármikor étkezni, mikor a felnőttek ezt megtehetik a széles körű streetfood kínálat miatt?

szoptatásellenesség Amerikában

Sokan úgy vélik, az előbukkanó meztelen test látványa túlságosan intim, nem tartozik másra, van, akik számára már gusztustalan is. Mások pedig a mellre mint testrészre szexuális tárgyként gondolnak, amelyet nem illik mutogatni, legfeljebb sejtetni azt egy dekoltált felsővel. Meglepő, de még a nők között sincsen egyetértés a témában. Az Aeroflow 2019-es kutatása szerint az amerikai nők 28 százaléka azt gondolja, hogy az anyukáknak nem kellene nyilvános helyen szoptatni - ezzel szemben a megkérdezett férfiaknak csak 22 százaléka vélekedik ugyanígy.

Bár az USA összes állama rendelkezik olyan törvénnyel, amely támogatja a nők szoptatáshoz való jogát bármilyen nyilvános helyszínen, Amerika mégis köztudottan szoptatásellenes. Ez azért érdekes tény, mert az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia szerint a szoptatás a baba táplálkozásának legjobb forrása életének első évében. Ennek ellenére 2018 tavaszán az Egyesült Államok megpróbálta megakadályozni, hogy az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) elfogadjon Genfben egy olyan határozatot, amely a szoptatás fontosságát hangsúlyozta.

A rendelkezés évtizedes tudományos kutatásokra alapozva a szoptatás fontossága mellett foglalt állást és felhívta a figyelmet arra is, hogy az egyes országoknak korlátozniuk kellene az anyatejet helyettesítő tápszerek pontatlan vagy félrevezető reklámozását. Az USA képviselői olyan erős nyomást gyakoroltak az ülésen részt vevőkre, hogy legalább 12 ország – többségében szegény afrikai és latin-amerikai állam – állt el a határozat támogatásától, attól tartva, hogy az Egyesült Államok megtorló intézkedéseket hoz majd emiatt ellene.

Közösségi támogatás a nyilvános szoptatásért

Persze vannak olyan országok is, ahol éppen ellenkező a tendencia, és sok helyen az állam is komoly erőfeszítéseket tesz a nyilvános szoptatás népszerűsítésére. A Dél-Afrikai Köztársaságban például politikai intézkedésekkel segítik az édesanyákat, szigorú jogszabályokat alkalmaznak és közösségi támogatási programokat alakítanak ki, hogy elősegítsék az anyatejjel táplálás terjedését. Az afrikai kontinensen belül ugyanis ebben az országban a legalacsonyabb a szoptatás aránya.

Itt többek közt létrehoztak egy olyan akkreditációs rendszert, amelyet az épületek akkor szerezhetnek meg, ha azokat anya- és bababarát hellyé alakítják át. Az ország elkötelezettségét mutatja, hogy mostanra az ország állami létesítményeinek több mint 90%-át akkreditálták. Emellett országos médiakampányt is indítottak a szoptatás láthatóságának növelése érdekében - itt arra próbálják ösztönzi az embereket, hogy támogassák a szoptatást, és teremtsenek olyan környezetet az anyák számára, hogy azok bárhol, bármikor szoptatni tudják gyermekeiket.

Franciaországban éppen napjainkban álltak ki a nyilvános szoptatás ügyéért Instagramon az édesanyák. 350-nél is több anyuka osztott meg közösségi oldalán fotóját, amelyen a kisgyermekét szoptatja, hogy ezzel adjon hangot támogatásának és kifejezzék szolidaritásukat megalázott társuk iránt, akit megütöttek egy nyilvános helyen, mert gyermekét táplálta.

Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottság

Magyarországon is volt hasonló eset, 2015-ben óriási port kavart, amikor egy édesanyát kizavartak egy budapesti gyorsétteremből, mert nyilvánosan szoptatta gyermekét. Bár a hazánkban élő emberek is erősen megosztottak a kérdésben, az állam nagyon is elkötelezett a szoptatás mellett. 2019-ben újraalapították a korábban már létező Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottságot, melynek célja a szoptatásbarát társadalom létrejöttének elősegítése. A közhiedelemmel ellentétben a Bizottság tagjai munkájukért nem részesülnek díjazásban.

A 25/2019. (XI. 15.) EMMI rendelet alapján a szervezet többek között figyelemmel kíséri a családbarát ellátás, a szoptatás és az anyatejes táplálás, valamint a csecsemő- és kisgyermekkori gondozás hazai helyzetét, elősegíti az ezekkel kapcsolatos tájékoztatást; áttekinti a szoptatástámogatás magyarországi helyzetét, és annak intézményesítése érdekében oktatási, szervezeti és módszertani javaslatot tesz; illetve az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint ösztönzi a szoptatási arányszámok növelését.

Bár a törvény szerint a Bizottság javaslatot tesz a szoptatásra lehetőséget biztosító helyiségek kialakításának szempontrendszerére a különböző közintézményekben és egyéb szolgáltató intézményekben, és rendszeresen ellenőrzi, hogy azok megfelelnek-e a bababarát szemlélet szerinti feltételeknek, a nyilvános szoptatás kérdésében nem foglal állást. Magyarországon így egyelőre nincsen a románhoz hasonló szabályozás érvényben.

Sztárok, akik kiálltak a nyilvános szoptatás mellett

Emily Ratajkowski

 

Gisele Bündchen

Natalia Vodianova

Pink

Gwen Stefani 

Liv Tyler

Ashley Graham

ELLE Australia címlap - Nicole Trunfio