Quantcast

Tabutéma

Instagramon állnak ki a francia anyák a nyilvános szoptatás mellett

© Marko Geber / Getty Images

Már 350-nél is több anyuka osztott meg a közösségi oldalon olyan fotót, amelyen a kisgyermekét szoptatja. A kezdeményezés célja, hogy többé ne legyen tabu a nyilvános szoptatás.

#SoutienAMaÿlis, azaz #TámogatjukMaÿlist hashtaggel posztolják a szoptatós képeiket a francia kismamák, ezzel fejezve ki szolidaritásukat társuk iránt, valamint azt, hogy ideje lenne felszámolni a nyilvános szoptatást övező tabukat. „Egy éppen szoptató anyában nincs semmi természetellenes. Hagyják békén a melleinket!” – olvasható Stephanie (@stephanie_pelerin) bejegyzésében, aki azt is elárulta, soha eszébe sem jutott volna ilyen képet megosztani az interneten, de most kötelességének érzi, hogy kiálljon anyatársa mellett. Stephanie egyike annak a több száz anyukának, akik nyilvánosan álltak ki Maÿlis mellett. A bordeaux-i anyukát május elején érte erőszakos támadás, miközben nyilvános helyen szoptatta a kisbabáját.

Elcsattant egy pofon

„Időm sem volt felfogni, hogy mi történik. A semmiből egyszer csak pofon vágtak, miközben a karomban tartottam a gyermekeket” – mesélte el az őt ért attrocitást Maÿlis egy videóban. És hogy ki volt a támadó? Egy hölgy, aki a pofon közben azt kiabálta: „Nem szégyelled magad? A piros lámpánál autók állnak, amiben gyerekek is ülhetnek, akik megláthatnak! Milyen példát mutatsz így a fiatalabb generációknak? Anya vagy, meg kellett volna terveznek előre a gyereked étkezését. Otthon kellett volna ezt elintézni, az ilyesmit nem nagy nyilvánosság előtt kell csinálni.”

Azzal, hogy történetével kiállt a nyilvánosság elé, Maÿlis az ellen szeretne felszólalni, hogy tabutémaként kezeljük a nyilvános szoptatást, pusztán amiatt, mert a nőket és a melleiket szexualizálja a mai társadalom. Ugyanez a véleménye annak a több mint 350 édesanyának is, akik a #SoutienAMaÿlis hashtaggel osztották meg saját szoptatós képeiket az Instagramon. „A szoptatás nem magamutogatás, és ha valaki nem bírja a mellbimbó vagy pár centiméternyi szabad mellkasfelület látványát, akkor vele van baj. Nem velem, és nem a gyermekemmel. A társadalom szexuális töltettel ruházza fel az, ami egyszerű táplálás. Ha a kisbabám megéhezik, egyszerűen előveszem a mellemet” – írja posztjában Pauline. – Ha ettől bárki kényelmetlenül érzi magát, odébb mehet, mi igenis szoptatni fogunk bárhol, bármikor, és talán egy nap az emberek tudata is kinyílik.”

Maÿlis nem szeretné jogi útra terelni az őt ért inzultust, ugyanakkor őszintén beszélt arról, milyen következményei lettek a támadásnak. „A kisfiam nagyon stresszes, fájlalja a nyakát, nekem pedig az eset óta egy csepp tejem sincs” – mondta.

Forrás: ELLE