Quantcast

Pszichés nyomás

A hírességek öngyilkosságait visszaszorító program indul Dél-Koreában

A hírességek öngyilkosságait visszaszorító program indul Dél-Koreában
© Getty Images

A hírességek és az őket utánzó rajongók tragikus halálát szeretné megelőzni a dél-koreai kormány.

Az elmúlt években több koreai híresség és médiaszemélyiség vetett véget önkezűleg az életének, melynek hátterében gyakran a depresszió, a bűntudat, a szégyenérzet és a cyber-bullying áll. Az egyik legnagyobb médiavisszhangot keltő eset a SHINee nevű K-pop fiúbanda egyik tagja, Jonghyun öngyilkossága volt 2017-ben, a rá következő évben pedig további két koreai előadóművész vetett véget az életének, ennek nyomán több aggály is felmerült a popsztárok mentális egészségével kapcsolatosan.

Ahogy azt a Variety is írja, a koreai szórakoztatóipar globálisan hatalmas sikereket könyvelhet el zenekarainak, televíziós sorozatainak és játékfilmjeinek köszönhetően. Az iparágban azonban úgy látják, a rendszer szereplőire óriási nyomás nehezedik, és igen magas a kudarcok aránya. Épp ezért az oktatási, az egészségügyi és a jóléti minisztérium közösen kidolgozott egy tervet az öngyilkosságok visszaszorítására.

Kiemelt figyelmet fordítanak a mentális állapotra

A program célja, hogy rávilágítson a koreai hírességek és művészek mentális egészségének vakfoltjaira, amelyek sokszor ügynökeik és menedzsereik figyelmét is elkerülik. Az intézkedések részeként a Koreai Kreatív Tartalmi Ügynökség (KOCCA) által elvégzett pszichológiai konzultációk számát 2022-re az idei 900-ról 1300 alkalomra emelik, és az ország mentálhigiénés szolgálata több filmforgatás helyszínére is kiküldi a „Heart Relief Bus” nevű járművét, ahol képzett mentálhigiénés segítőkkel konzultálhatnak a szórakoztatóipari dolgozók. Emellett a bizonytalan jövedelemmel rendelkező művészek pénzügyi támogatást igényelhetnek.

Egy-egy híresség vagy magas rangú személy öngyilkossága után nem ritka, hogy a veszélyeztetett csoportokból többen utánozzák a cselekedetet – a szakma ezt a jelenséget Werther-effektus néven ismeri. Koreában ráadásul létezik a megszállott rajongóknak egy külön csoportja is (szaszengnek nevezik őket), akik körében szintén megemelkedhet az öngyilkosságok száma, ha idoljuk önkezével vet véget az életének. Épp ezért a minisztériumok a jövőben szorgalmazni fogják a hírességek öngyilkosságáról szóló médiabeszámolók még szorosabb nyomon követését.

Ha úgy érzed, segítségre lenne szükséged, hívd a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123-as vagy 06-80/820-111-es telefonszámot, illetve tájékozódj itt