Quantcast

#MeTooGHB

Petíció indult a partidrogok áldozatainak jobb ellátásáért

Petíció indult a partidrogok áldozatainak jobb ellátásáért
© wundervisuals

A világjárvány ellenére egyre több az ilyen jellegű visszaélés, ezen szeretnének változtatni francia feminista aktivisták. 

A bántalmazáson kívül az áldozatokat kettős büntetés is sújtja: kórházba vagy rendőrőrsre viszik őket. E drogok hatásait gyakran bagatellizálják, egy erős részegségről beszélünk: de az ilyen jellegű agresszió után valódi nehézségekbe ütközik az ellátás. A francia petíciót eddig 13 000-en írták alá, köztük olyan feminista egyesületek és csoportok is, amelyek ősz óta mozgósítanak a politikában tapasztalható szexuális és szexista erőszak ellen.

AZ ÁLDOZATOKKAL VALÓ BÁNÁSMÓD működésképtelen RENDSZERE

A csoport szerint a kórháztól a rendőrségig a GHB áldozatainak kezelését szolgáló intézkedések nem működnek megfelelően, és különösen a kórházi osztályokon a szexista és szexuális erőszakkal foglalkozó orvosi és igazságügyi egységeket, valamint a rendőrőrsökön dolgozó szakemberek jobb képzését szorgalmazzák. Külön fogadásra és azonnali ellátásra van szükség a sokkos állapotba került emberek számára, de orvosi vizsgálatra és megelőző kezelésre is, ha fennáll a HIV és a nemi úton terjedő betegségek kockázata.

Jogi szempontból a bizonyítékok hiánya megnehezíti a GHB áldozatainak jogi eljárását. A panaszokat gyakran nyomon követés nélkül nyújtják be, pedig a vizelet, a vér vagy a haj gyors toxikológiai elemzése valóban szükséges, mivel a termék néhány óra elteltével fokozatosan eltűnik a szervezetből: a petíciót aláírók szerint azonban a kórházban ritkán kínálnak ilyen vizsgálatokat.

GHB, ERŐS NYUGTATÓ

A GHB vagy GBL (gamma-hidroxi-butirát) egy szintetikus molekula, amelyet az egészségügyben nyugtatóként használnak. A Kábítószer és Kábítószerfüggőség Francia Megfigyelőközpontja 2017-2018-as felmérésében a szabadidős használat növekedését állapította meg: ezzel összefüggésben a termék hozzáférhetőbbé válik a bántalmazók számára. Újdonság például, hogy most már rablások elkövetésére is használják a szereket. 2019-ben Franciaországban a Nemzeti Gyógyszerbiztonsági Ügynökség (ANSM) 574 esetet regisztrált ezekkel az anyagokkal kapcsolatban, ami 16,7%-os növekedést jelent 2018-hoz képest. Az érintett anyagok között találunk antihisztaminokat az allergia ellen vagy szorongásoldó szereket is.

A GHB-t néha az erőszaktevők drogjának is nevezik, mivel megkönnyítheti a szexuális támadásokat és nemi erőszakot: ez súlyosbító körülmény a bíróságon. A 2018. augusztus 3-i, Schiappa-törvény néven ismertté vált törvény öt év börtönbüntetéssel és 75 000 eurós pénzbírsággal sújtja azt, aki a személy tudta nélkül olyan anyagot ad be neki, amely megváltoztatja az ítélőképességét vagy a cselekedetei feletti kontrollját, hogy nemi erőszakot vagy szexuális erőszakot kövessen el ellene.

HOGYAN REAGÁLJ, HA SZEMTANÚ VAGY ÁLDOZAT VAGY?

Az állapotodtól függően segítséget kell kérned, és nem szabad elszigetelned magad. És próbálj megőrizni mindent, ami később a bizonyítékként szolgálhat, például vizeletet vagy a poharat. Szemtanúként maradj az áldozattal és értesítsd a hatóságokat. A szervezet úgy véli, hogy ahelyett, hogy arra figyelmeztetné a nőket, hogy ne menjenek bárokba, a megelőzésre kellene nagyobb hangsúlyt fektetni.

Forrás: Elle