Quantcast

Egyenlőség

Miért van egyre több antifeminista csoport?

Miért van egyre több antifeminista csoport?
© LaylaBird

A 31 éves Bae In-kyu, az egyik legaktívabb dél-koreai antifeminista csoport vezetője szerint a feministák csapást jelentenek a társadalomra.

Ez egy valódi mozgalom: a férfiak (de néhány nő is) az utcára vonulnak, hogy tiltakozzanak a #MeToo és a diszkrimináció ellen, amely sok fiatal koreai szerint ma a férfiakat érinti. A dél-koreai társadalom még mindig erősen patriarchális, és a nemek közötti egyenlőség még messze van a megvalósítástól.

Az elmúlt években a dél-koreai feminista mozgalmak vették a bátorságot és elkezdtek bizonyos jogokat követelni, tüntetni az abortusz mellett, valamint tiltakozni a zaklatás és a nemi alapú erőszak más formái ellen. Sikerült is elérniük néhány konkrét eredményt, hiszen a 2017 óta hatalmon lévő Mun Dzse In elnök ígéretet tett a nemek közötti egyenlőségért folytatott küzdelemre és a nők dél-koreai hátrányainak felszámolásáért. Ennek ellenére Dél-Koreában továbbra is az egyik legnagyobb a bérkülönbség az OECD-országok között, a nők alacsony arányban vannak jelen a politikában, a társadalom és a kultúra pedig továbbra is mélyen szexista, és a nőket a feleség és az anya szerepére szorítja vissza. Ha viszont a nők felszólalnak, és elérnek valamit a jobb bérek és az állami támogatások terén, sokakból erős antifeminista érzelmeket váltanak ki.

Bojkott a feminista üzenetek ellen

A 20-as és 30-as éveikben járó férfiak, valamint a felnőtté váló generáció körében erős az antifeminista érzület. Egy 2019-es kutatás szerint a megkérdezett 20-as éveikben járó koreai férfiak 58,6 százaléka mondta, hogy határozottan ellenzi a feminizmust. Ez erős vitákhoz vezet, amelyek a nevetséges és riasztó határát súrolják. Például bojkottkampányokat szerveztek olyan vállalatok ellen, amelyeket azzal vádoltak, hogy reklámjaikban feminista üzeneteket használnak. Tavaly májusban a GS25 dél-koreai élelmiszerüzletlánc egy reklámban egy kolbászt hüvelyk- és mutatóujjával szorongató kéz stilizált képét szerepeltette. Az antifeminista mozgalmak ezt a gesztust (amely látszólag azt mutatja, hogy valami kicsi) egy 2015-ben online aktív, mára feloszlott dél-koreai női csoport logóján látható grafikához kapcsolták, azt állítva, hogy ez egy feminista jelkép, amely a pénisz méretét teszi nevetségessé. A bojkottkampány, amelyet a Man on Solidarity nevű férfi csoport indított, gyorsan elterjedt, és a GS25 plakát eltávolításához, a marketingmenedzser kirúgásához és több más, hasonló képeket tartalmazó hirdetés visszavonásához vezetett.

A patriarchális társadalom kritikáját Dél-Koreában a férfiak elleni támadásnak, a nemek közötti egyenlőséget olyan engedménynek, amely nem léphet túl bizonyos határokat, a feminizmust pedig gyűlöletérzésnek tekintik. A probléma az, hogy ezek az antifeminista csoportok egyre nagyobb hatalomra tesznek szert, és végül befolyásolják a dél-koreai társadalmat és politikát.

Forrás: Elle