Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Külföld

Dél-Koreában furcsa törvényt hoztak, minden ember fiatalabb lett pár évvel

2023. június 29.

2 perc olvasás

Szentkuty Nikolett

furcsa életkor Dél-Korea törvények
Dél-Koreában furcsa törvényt hoztak, minden ember fiatalabb lett pár évvel
© Forrás: Getty Images

Dél-Koreában a megszokottól teljesen eltérő módszereket alkalmaznak az életkor megállapításához.


Meglepő, és az európai gondolkodástól meglehetősen eltérő az, ahogy Dél-Koreában megállapítják az emberek életkorát. Yoon Suk-yeol, aki a Koreai Köztársaság 20. államfője, tavalyi beiktatása óta sürgeti azt a törvénymódosítást, amely lehetővé teszi a korszámítás egységesítését, ugyanis véleménye szerint rengeteg felesleges társadalmi problémát és a gazdasági kiadást okoznak az egyéb számítási módszerek.

Dél-Koreában senkinél nem egyértelmű, hogy hány éves

Az ázsiai országban többféle számítási módszert is alkalmaznak. A legelterjedtebb a hagyományos számítás, vagyis hogy a gyermek a születésekor 1 éves, tehát már az anyaméhben töltött időt is beszámítják.

Egy másik módszer szerint pedig január elsejétől mindenki egy évvel idősebbnek számít, tehát egy december 31-én született baba másnap, január első napján már két évesnek tekintendő.

eletkor-elle.hu
Forrás: Getty Images

A héten elfogadott törvények szerint mostantól kizárólag a születési dátumot kell alapul venni. Eddig azonban akár 2 évvel is eltérhetett az emberek számított életkora a valós életkorukhoz képest.

Annak ellenére, hogy a korábbi rendszerek nagyon sok problémát okoztak az életkorhoz kötött ügyekkel kapcsolatban, elég csak a nyugdíjazásra, a jogosítványra vagy az alkoholvásárlásra gondolni, bizonyos elemek megmaradnak: így például a dél-koreai fiatalok csak a 19. életévük betöltése utáni évben vásárolhatnak majd dohányárut vagy alkoholos termékeket.

 via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves