Quantcast

ABORTUSZ

Ezrével törlik a menstruációs appokat az amerikai nők

Ezrével törlik a menstruációs appokat az amerikai nők
© Uwe Krejci / Getty Images

Miért kell börtöntől tartania annak, aki menstruációs applikációt használ? Amerikában szoros párhuzamot vontak a kettő között. 

Amióta egyre szigorúbb abortusztörvényeket vezetnek be az Amerikai Egyesült Államok több államában is, extrém módon megfosztva nők millióit a szabad döntés jogától, több olyan dolog is van, amelyre kínosan ügyelniük kell az ott élőknek. Na de hogyan jönnek a képbe a menstruációs applikációk, és miért kerülhet valaki börtönbe, ha használja?

Ma már nem kell papír alapú naptár a ciklus követéséhez

A mai modern világban már nem kell a naptárakban pirossal vagy csillagokkal jelölnünk, ha menstruálunk. Okostelefonokra fejlesztett applikációk ezrei segítik figyelemmel követni ciklusunkat. Jelez, ha közeledik a vérzés, vagy ha éppen kimarad. Felvezethetjük, hogyan érezzük magunkat, milyen tüneteket produkálunk, mink fáj, vagy éppen milyen hangulatban telnek a napjaink. Azonban amint rámegyünk a mentés gombra, egy olyan virtuális univerzumba kerülnek az adataink, ahonnan már soha nem tudjuk kitörölni őket. 

De miért is olyan nagy probléma ez? Az Egyesült Államokban több területen is brutálisan szigorú abortusztörvények teszik lehetetlenné a nők életét. Az applikációknak köszönhetően viszont bármikor visszakereshetik a rendelkezésre álló adatok alapján, hogy ki mikor menstruált, vagy éppen mikor nem. Ahol pedig betiltották az abortuszt (egyes államokban már a fogantatás pillanatában is), ott nagy gond adódhat, ha felmerül a gyanú, hogy valaki elvetette a gyermekét. Főleg, ha előtte akár évekig szorgosan vezette a virtuális menstruációs naptárat, majd egyszer csak felhagyott a jól bevált szokással. 

Megveszik a nők menstruációjával kapcsolatos adatokat

Ne legyünk naivak, ma már az USA tagállamai közül többekben is rengeteg pénzt áldoznak arra, hogy hozzáférjenek a nők applikációkban tárolt adataihoz. Ez persze nem maradt válasz nélkül, a Twitteren valóságos mozgalom indult, nők millióit buzdítva arra, hogy azonnal távolítsák el az alkalmazást. 

A mozgalom egyik vezető alakja Elizabeth C. McLaughlin író, aki szerint nincs idő a gondolkodásra, azonnal törölni kell ezeket az alkalmazásokat. 

„Ha menstruációs ciklussal kapcsolatos applikációt használsz, vagy ha csak a telefonodba írod, mikor hogyan alakul a vérzésed, azonnal törölj a telefonodról minden ilyennemű adatot"

– olvasható nagy port kavaró bejegyzésében, amelyet azóta ezrek osztottak meg. Az író szerint a helymeghatározás segítségével könnyedén be tudják azonosítani, hogy az abortuszt tiltó államból történt-e a bejelentkezés, és ha egy ilyen területen figyelnek fel nem mindennapi adatmozgásokra, abból komoly probléma kerekedhet, amelyért akár börtönnel is fizethetnek a nők és egyes államokban az abortuszt végrehajtó orvosok is. Sőt, a szakértő szerint ma már fizetni sem kell ezekért az adatokért, az ügyészség bármikor kötelezheti a cégeket, hogy adják át a részükre a rendelkezésre álló információkat.

Via

Még többet a női egészségről

Sportruha-kollekció a menstruáció idejére

Van, ahol szabadnap jár a menstruáló nőknek

Végre hivatalos: a menstruáció fájhat úgy, mint egy szívinfarktus