Quantcast

Menstruáció

Tényleg szükségünk van a menstruációnkra?

Tényleg szükségünk van a menstruációnkra?
© Maravic/Getty Images

A havivérzés elhagyása jobb mentális egészséget, kevesebb fájdalmat és nagyobb teljesítményt eredményezhet. Ha biztonságosan megállíthatná a sajátját, megtenné?

„Mit gondol a menzeszéről?”

Ez volt az a kérdés, amelyet a neurológusom tett fel, miközben kötelességtudóan új módszereket keresett a migrénem kezelésére, olyan gondolati spirálba taszított, ami egészen a 90-es évek elejéig vezetett vissza. Az első menstruációm 8. osztályos koromban jelentkezett, és a kedvenc farmeremet gyorsan bíborvörös színű Rorschach-tesztté változtatta. Az első napom hátralévő részét így már nőként töltöttem, deréktól lefelé a tornacuccomat viselve, tanulva a szégyen valódi jelentését. Az iskolában annyira féltem az erős vérzésemtől, hogy soha nem mentem el otthonról egy hátizsáknyi maxibetét nélkül, amelyek akkorák voltak, hogy akár vízisínek is beváltak volna. Mire az egyetemre kerültem, brutális görcsök, erős hátgörcsök és hideg veríték kísérte minden hónapban a drámaian erős menstruációmat.

A harmincas éveim közepére a migrén lett az az emlékeztető, amely a menstruációm érkezését jelezte. És bár a gyógyszerek segítettek csökkenteni a migrénem gyakoriságát és súlyosságát, még mindig volt egy különösen bénító fejfájás, amely mindig a startnapon jelentkezett. „Ez az én Waterloom” – feleltem az orvos ominózus kérdésére. Meglepetésemre azzal válaszolt, hogy megkérdezte, nem lenne-e kényelmesebb, ha egyszerűen megszüntetném a menstruációmat, és remélhetőleg a vele járó migréneket is? „Megtehetem?” – kérdeztem vissza, abban az izgatott hangnemben, amelyet általában a nemrég eljegyzetteknek vagy a karácsonyi ajándékokat bontogató gyerekeknek tartogatok. „Megteheti – válaszolta, arrébb tolva egy recepttömböt. – Nem olyan nehéz.”

Többet menstruál a mai generáció

„Ha épp nem próbál embriót létrehozni, akkor nincs értelme a vérzésnek – mondja dr. Sophia Yen, a Pandia Health fogamzásgátló csomagküldő szolgálat vezérigazgatója és társalapítója. – A szüntelen menstruáció egy modern jelenség. Csak az elmúlt 100 évben (ironikus módon a fogamzásgátlás megjelenésével egyidejűleg) jutottak el odáig a nők, hogy életük során becslések szerint 350-400 menstruációt tapasztalnak. Ahogy Elsimar M. Coutinho és Sheldon J. Segal, a fogamzásgátlás úttörői 2001-ben megjelent Is Menstruation Obsolete? (A menstruáció elavult?) könyvükben megjegyezték: „A 19. században a nők átlagosan nyolc gyermeket szültek, és a gyakori terhességek között hosszú szoptatási időszakok teltek el.” Ezt kontextusba helyezve dr. Yen felteszi a kérdést: „Hány menstruációja van, amikor nem terhes? Nulla. Hány menstruációja van, amikor kizárólag szoptat? Nulla.” Az ipari forradalom előtt egy nőnek talán csak 100 menstruációja volt, mert termékeny évei nagy részében vagy terhes volt, vagy szoptatott. „Relatív értelemben ezek a nők menstruációmentesek voltak a néhány generációval később született lányokhoz képest, akik átlagosan kevesebb mint két gyermeket vállalnak” – írta Coutinho és Segal.

„Miért építkezünk és rombolunk, építkezünk és rombolunk? Minden egyes alkalommal, amikor építkezünk, az endometriális rákot kockáztatjuk – mondja Yen. – Amikor kilökünk egy petesejtet, a méhrákot kockáztatjuk. És miért csináljuk ezt 10(-20) évig a baba előtt, majd további 10-20 évig a baba után, ha nem akarunk babát?”

Egyenlő esélyek

A serdülőkori orvoslásra szakosodott dr. Yen számára a menstruáció kikapcsolásának van egy másik előnye is: a nőknek és lányoknak sok esetben nagyobb esélyt ad a sikerre. „Minden szülőtől megkérdezem, akinek van méhe, hogy vajon az utódja mikor fog jobban teljesíteni a vizsgákon: ha vérzik, vagy ha nem vérzik? A fociban, ha vérzik, vagy ha nem vérzik? Az olimpiai úszóversenyen vérzéssel vagy anélkül? – mondja. – Ez a versenyképességről szól. És az egyenlő esélyekről.”

Úgy tűnik, hogy az olló a menstruáció beindulása környékén kezd nyílni. „A serdülőkortól kezdve a fiúk és a lányok kezdenek különbözni a mentális egészségi tapasztalataik tekintetében – mondja dr. Uma Lerner reproduktív pszichiáter. – A lányoknál és a nőknél gyakoribb a depresszió és a szorongás előfordulása, és mindez a pubertással kezdődik, ami azt mutatja, hogy a női hormonoknak és elnyomásuknak nagy jelentőségük van a mentális egészségükben. Nagyon sok minden hiányzik, amikor a lányok iskolai teljesítményéről és önbizalmáról beszélünk a fiúkéhoz képest, de nem vesszük figyelembe azt a tényt, hogy a lányok számos olyan fizikai problémával küzdenek, amelyeket (még mindig) megbélyegzés övez” – teszi hozzá Lerner.

Az én esetemben három év migrénkezelésbe telt, mire az orvosom egyáltalán megemlítette a menstruációm megszüntetésének lehetőségét – és bár a neurológusom még mindig szorgalmasan dolgozik azon, hogy 100%-ban migrénmentes legyek, örömmel jelenthetem, hogy életem legnagyobb fejfájása, a menstruációm, már csak a visszapillantó tükörből integet.

A teljes cikk az ELLE magazin 2021. július-augusztusi számában jelent meg.