Quantcast

Menstruációs szegénység

Marad a papír és a kenyérmorzsa a menstruáló szegényeknek

Marad a papír és a kenyérmorzsa a menstruáló szegényeknek
© Buda Mendes / Getty Images

Felháborodást váltott ki Brazíliában az államfő döntése, Jair Bolsonaro ugyanis elutasította a rászoruló millióknak szánt ingyen tampont.

Nemet mondott Jair Bolsonaro arra, hogy több millió hátrányos helyzetű nő és fiatal lány a menstruációjukkor ingyenes és megfelelő higiéniai ellátást kapjon az államtól – írja a The Guardian.

A brazil elnök vétója nyomán az állami iskolákban tanuló diáklányoktól az utcán élő hajléktalan nőkig mintegy 5,6 millióan esnek el a térítésmentes egészségügyi csomagtól.

„Embertelen és abszurd a vétó” – kommentálta az államfő döntését Rozana Barroso, a brazil középiskolások szövetségének elnöke. „Országszerte rengeteg lány azért nem jár iskolába, mert nincs egészségügyi betétje” – nyilatkozta.

„Elképzelték már, hogy újságpapírt vagy kenyérmorzsát használjanak a menstruáció megfékezésére? Ez a rideg valóság, különösen a fiatalok körében. A világjárvány és a társadalmi egyenlőtlenségek súlyosbodása közepette ez a helyzet még rosszabbá vált” – közölte a jogvédő.

Bolsonaro politikai ellenfelei is keményen kritizálták az elnök döntését, amely – a kormány számításaira hivatkozva – pénzügyi okokkal magyarázza a vétót.

Nyitóképünk illusztráció