Quantcast

Képviselet

Először választottak maori nőt Új-Zéland főkormányzójának

Először választottak maori nőt Új-Zéland főkormányzójának
© Mark Tantrum / Department of Internal Visits and Ceremonial Office / AFP

Cindy Kiro meghitt ünnepség keretében tette le esküjét az új-zélandi parlamentben.

A ngāpuhi, ngāti hine, ngāti kahu és brit származású Cindy Kirót választották Új-Zéland 22. főkormányzójának, egyben ő lett az ország első maori származású nője, aki betöltheti ezt a tisztséget. Feladata az alkotmányos és ünnepélyes feladatok ellátása lesz a brit uralkodó, II. Erzsébet királynő nevében, aki továbbra is az ország hivatalos államfője.

A wellingtoni parlamentben tartott beavatásán Cindy Kiro elmondta, szerepét arra szeretné használni, hogy a marginalizált közösségek felé forduljon, akik a világjárvány miatt hatalmas bizonytalanságban és aggodalomban élnek. „A közösségek akkor fejlődnek ellenállóvá, ha az emberek úgy érzik, hogy kapcsolatban állnak egymással, érzik, hogy tartoznak valahová, és van hova állniuk. Kapcsolatot fogok teremteni az új bevándorlókkal és a korábbi menekültekkel, és ünnepelni fogom azt a sokféle kultúrát és vallást, amelyet azok adtak nemzetünknek, akik úgy döntöttek, hogy Új-Zélandot választják otthonuknak” – idézi a Reuters Cindy Kirót.

Családjának első diplomás tagja

Az újdonsült főkormányzó 1958-ban született Whangāreiben, a hat gyermek közül ő a legidősebb. Családjában elsőként szerzett egyetemi végzettséget, ezt követően a Royal Society-Te Apārangi független tanácsadó testület vezérigazgatója, gyermekügyi biztos és az Aucklandi Egyetem maori alkancellárja is volt. Az Aucklandi Egyetemen és a Massey Egyetemen szerzett PhD fokozatot szociálpolitikából és mester fokozatot (MBA) üzleti adminisztrációból.

Cindy Patsy Reddyt váltja a főkormányzói székben, akinek ötéves megbízatása a múlt hónapban járt le. Ő a negyedik nő, aki viselheti ezt a címet, és a harmadik maori származású főkormányzó. A The Guardiannak nyilatkozó Jacinda Ardern miniszterelnök együttérzőnek, nagy tudásúnak és céltudatosnak nevezte Cindy Kirót. „Tudom, hogy mint az első maori nő, aki ezt a tisztséget tölti be, tudatában van annak, hogy az itt kapott lehetősége egyben olyan inspirációt is nyújt, amely messzire és széleskörűen hat sokak számára az élet minden területén.”