Quantcast

Egyenlő bérek

Átláthatósággal hidalná át a nemek közötti bérszakadékot Finnország

Átláthatósággal hidalná át a nemek közötti bérszakadékot Finnország
© Tom Werner/Getty Images

Az északi ország kormánya törvényjavaslatot tett arra, hogy a munkavállalók előtt ne legyen titok a kollégáik bére.

Hiába végzik pontosan ugyanazt a munkát, a férfiak és a nők fizetése a legtöbb esetben még mindig nem egyenlő – a nők a legprogresszívabb országokban is valamennyivel kevesebbet keresnek ugyanazért a munkáért, mint a férfiak. A jelenség okai igen szerteágazóak, a nőket a munkaerőpiacon érő hátrányok, valamint a horizontális és vertikális szegregáció miatt (azaz, hogy a nők főként bizonyos területeken dolgoznak, és ritkábban léptetik elő őket vezető pozíciókba) nem egyszerű egyik napról a másikra megszüntetni a bérkülönbségeket.

Finnországban azonban egy nagy lépéssel közelebb kerülhetnek a megoldáshoz: az ország kormánya jelenleg egy olyan törvénymódosítás jóváhagyásáról tárgyal, amely lehetővé tenné a munkavállalók számára, hogy bármikor ellenőrizhessék, mennyit keresnek a hasonló beosztásban dolgozó kollégáik, ha azt gyanítják, hogy hátrányos megkülönböztetés éri őket.

„A kormányprogram központi eleme az indokolatlan bérkülönbségek felszámolása – mondta Thomas Blomqvist egyenlőségi miniszter a Reuters hírügynökségnek. – Ezzel a témával mostantól szigorúbban fogunk foglalkozni.”

A cégek tartanak a konfliktustól

A finn egyenlőségi ombudsman 2018-as jelentése kimutatta, hogy a náluk tapasztalható bérszakadék okai hasonlóak, mint sok más nyugat-európai országban: a munkaerőpiac a férfiak és nők által dominált szakmákra különül el, az apák kevesebb szülői szabadságot kapnak, mint az anyák, és a nőket nem léptetik elő olyan gyakran, mint a férfiakat. A szakszervezetek ezért a bérek nagyobb átláthatóságának kötelezővé tételét követelték a közvetlen és közvetett diszkriminatív dinamikák feltárása érdekében, míg a munkaadók azzal érvelnek, hogy ez több konfliktust fog okozni a kollégák között.

A keresleti rést kell megszüntetni

Amint a BBC cikkében is kifejtették, több tanulmány is azt mutatja, hogy a bérszakadék részben az úgynevezett „kérésszakadékból”, vagyis a különböző nemű munkavállalók fizetési elvárásai közötti különbségből is fakad, ami különösen a nőket és a kisebbségeket érinti hátrányosan. Egyszerűen fogalmazva: amikor bértárgyalásra kerül a sor, a nők alacsonyabb összegeket kérnek és várnak el. Ennek a „keresleti résnek” a megszüntetése legalább részben csökkentheti a nemek közötti bérszakadékot, és itt jön képbe az átláthatóság. Nemrégiben Olaszországban is elfogadták azt a törvényt, amely egységes átláthatósági és tanúsítási rendszert ír elő a munkáltatóknak, és adókedvezménnyel jutalmazza az egyenlő feltételeket biztosító vállalatokat.

Forrás: Elle