Quantcast

Non-binary

Argentínában hivatalosan is bevezetik a harmadik nemet

© Kriangkrai Thitimakorn/Getty Images

A Dél-Amerikai országok közül elsőként tették meg ezt a nagy lépést.

„Léteznek más identitások is a férfi és a női mellett, és ezeket tiszteletben kell tartani” – mondta Alberto Fernàndez, Argentína 2019 óta hivatalban lévő elnöke az első, X mezővel is ellátott személyi igazolványok átadó ünnepségén. Az argentin kormány múlt pénteken jelentette meg a hivatalos közlönyben a 476/2021-es rendeletet, amely teljes mértékben elismeri a nem-bináris embereket, így azok, akik sem nőként, sem férfiként nem azonosítják magukat, ezt már a személyazonosságukat igazoló okmányon is jelezhetik az X opció kiválasztásával.

Az állampolgári jogok terén tett nagy előrelépés megünneplésén Fernàndez elnök az ország belügyminiszterével és a nőügyi, nemi és identitásügyi miniszterrel együtt jelképesen átadott néhány új személyazonosító okmányt, majd érzelmes beszédet mondott. „A cél az, hogy elérjük azt a pillanatot, amikor mindannyira azok lehetünk, akik vagyunk, és senkit sem fog többé érdekelni az emberek neme. Most lehetővé tesszük azt, ami eddig lehetetlennek tűnt. Vannak identitások, amelyek mindig is léteztek, de rejtve voltak. Ezeket is tiszteletben kell tartanunk, mert amikor megtagadjuk őket, sok embert megfosztunk a boldogság lehetőségétől.”

Argentína ezzel a dél-amerikai országok közül elsőként vezeti be ezt a történelmi jelentőségű jogi változást, a világon pedig negyedikek a sorban Kanada, India és Új-Zéland után. Azok után, hogy 2020 decemberében legalizálták az abortuszt, idén júniusban pedig bevezették a transz kvótát a munkahelyeken, az ország progresszív úton halad a polgári jogok tekintetében.

A folyamat még 2010-ben kezdődött, amikor az ország legalizálta az azonos neműek házasságát, majd a nemi identitásról szóló 2014-es törvény lehetővé tette, hogy az állampolgárok maguk választhassák meg, milyen név és nem kerüljön a hivatalos okmányaikba. Az LMBTQ-aktivisták üdvözölték az újabb előrelépést, szerintük „az X nemi identitás elismerése egy újabb győzelem” a közösségük számára.

Ezek az előrelépések részben az olyan politikusoknak is köszönhetőek, mint Ofelia Fernàndez, Latin-Amerika legfiatalabb, mindössze 20 éves parlamenti képviselője, valamint természetesen maga az elnök. Alberto Fernàndez az LMBTQ+ jogok támogatója, emellett teljes mellszélességgel kiáll fia, a Dyhzy néven ismert 26 éves drag queen mellett is. Egy rádióinterjúban Fernandez így nyilatkozott fiáról: „Tudom, hogy nagy tisztelet övezi, és nagyon elismert. Büszke vagyok rá, és szeretném, ha minden apa ilyen boldog lenne.”

Forrás: Elle