Quantcast

Plasztika

Szexista szponzor miatt háborodtak fel a női sakkozók

Szexista szponzor miatt háborodtak fel a női sakkozók
© master1305/Getty Images

A Nemzetközi Sakkszövetség egyéves megállapodást írt alá egy mellimplantátumokat forgalmazó céggel.

Egy olyan sportág esetében, amely sokáig igen nehezen nyitott a női játékosok felé, biztató hír is lehetne, hogy egy világcég a női sakkmérkőzések eddigi legnagyobb szponzori megállapodását írta alá a Nemzetközi Sakkszövetséggel (FIDE). Csakhogy a szóban forgó Motiva nevű cég a mellnagyobbító műtétekhez használt szilikon implantátumok forgalmazásával foglalkozik, így az együttműködés nagy felháborodást váltott ki a női játékosok körében – többen sértőnek és nőgyűlölőnek titulálták a döntést.

Amint arról a The Guardian is beszámolt, a Nemzetközi Sakkszövetség a hét elején jelentette be a nagy hírt: „A 2022-es év ’A nők éve a sakkban’ címet viseli majd, eddig szól a megállapodás is.” A Lichess portálnak nyilatkozó női játékosok közül azonban többen is nagy hibának tartják ezt a lépést. „Egy olyan játéknak, amely inkább az agyra, semmint a mellekre támaszkodik, nem kellene elhatárolódnia az ilyen nőgyűlölő gondolkodásmódtól?” – vetette fel egy névtelenséget kérő sakkozó. Egyik társa ennél is durvábban fogalmazott, és egyenesen „undorítónak” titulálta a szponzori egyezséget.

Régóta probléma a szexizmus

A világ mintegy 1300 nagy sakkmestere között csupán 39 női játékos található, azaz a nők még mindig rendkívül alulreprezentáltak a sportágban. A játékosok egy része szerint a Nemzetközi Sakkszövetség túl nagy áldozatot hozott a mostani döntésével. „Már láttam olyan kommenteket az interneten, amelyekben azt írják, remélik, hogy a női sakkversenyek díjai között a jövőben mellnagyobbító műtét is szerepel majd. Volt, aki azzal viccelődött, melyik topjátékosnak tenne jót a beavatkozás. A sakk már a múltban is küzdött a szexizmussal, és a szövetség semmit sem tett ennek megakadályozására” – nyilatkozta egy neve elhallgatását kérő játékos.

A női sakkozók többsége csak név nélkül mert felszólalni a döntés ellen, hiszen a versenyekre való kijutásukban meghatározó szerepe van a Nemzetközi Sakkszövetségnek. Volt azonban olyan játékos is, aki üdvözölte a szponzori megállapodást. „Kétségbeesetten szükségünk van egy szponzorra. Kevesebb pénzért játszunk, mint a férfiak, ami megnehezíti a sakkra való fogadást. Remélem, ez a döntés megkönnyíti a nők számára a profi játékot” – mondta Sheila Barth Stanford profi sakkjátékos, a Norvég Sakkszövetség tiszteletbeli tagja.

A Nemzetközi Sakkszövetség a Guardian kérdésére elmondta, korábban nem volt még példa ilyen nagy vállalati szponzorációra, amit kifejezetten a női sakkversenyekre vonatkozóan kötöttek meg. A szerződést a vezetőség és a FIDE tanácsa is megvitatta, „két olyan testület, ahol a nők szélesebb körben képviseltetik magukat, mint a sakkozói közösség egészében.” Hozzátették, a szövetség senkit sem bátorít a plasztikai műtétekre, de ha egy felnőtt nő szabad akaratából a beavatkozás mellett dönt, a szervezet örömmel támogatja a Motivát, azt a céget, amely bizonyította a nők iránti erős elkötelezettségét.