Quantcast

Káosz

Abortusz-fejvadászokat generál az új jogszabály

© Sergio Flores For The Washington Post via Getty Images

Hatályos a szinte totális tilalmat elrendelő törvény, ami lehetőséget ad a magánszemélyeknek, hogy bepereljék az abortuszt végzőket vagy támogatókat Texasban.

Texasban hatályba lépett az USA legszigorúbb abortusztörvénye. A majdnem teljes tilalmat jelentő jogszabály bárkit feljogosít arra, hogy beperelje a törvényszegő egészségügyi szolgáltatókat, ami megnyitja az utat az abortuszellenesek zaklató és komolytalan pereskedései előtt, melyek következtében végül az állam legtöbb klinikáját bezárhatják – írja a The Guardian.

„Az abortuszhoz való hozzáférés abszolút káoszba fog fulladni – mondja Amanda Williams, a Lilith Alap abortusztámogató csoport igazgatója. – Sajnos a legtöbb ember, akinek szüksége lenne rá, kijátssza a szabályokat. Hihetetlen, hogy a texasi politikusok képesek voltak ilyen pokoli és kegyetlen törvényt hozni, amely oly sok embernek fog ártani.”

A 8-as számú szenátusi törvényjavaslat (SB8) az embrionális szívtevékenység észlelésétől tiltja az abortuszt, ami körülbelül hat hét, és nem jelent kivételt a nemi erőszak vagy a vérfertőzés sem. A Roe kontra Wade-ügy óta Texas az első állam, amely a terhesség ilyen korai szakaszában tiltotta be az abortuszt, és a Legfelsőbb Bírósághoz az utolsó pillanatban benyújtott kérelem sem járt sikerrel.

Míg korábban már tucatnyi állam fogadott el úgynevezett „szívverés”-törvényjavaslatokat, azok alkalmazását a bíróságok mindig megtiltották. A texasi verzió abban hozott újat, hogy szándékosan úgy tervezték, ne a kormányzati tisztviselőknek kelljen végrehajtani, megnehezítve ezáltal az ellene való jogi fellépést. Ehelyett arra ösztönöz minden magánszemélyt, hogy indítson polgári pert az abortuszt végző klinikák vagy bárki ellen, aki „segíti vagy támogatja az eljárást”.

A törvény „azonnal és katasztrofálisan csökkenti az abortuszhoz való hozzáférést Texasban” – mondják az állami abortuszszolgáltatók, és valószínűleg sok klinikát kényszerít majd arra, hogy bezárja kapuit. A texasi nők nagy részét (85%-át) pedig megakadályozza abban, hogy a szolgáltatást igénybe vegye, hiszen legtöbben hat hétig észre sem veszik, hogy várandósak.

Joe Biden elítélte a jogszabályt, és biztosította a nőket, hogy a Fehér Ház támogatja az abortusszal kapcsolatos jogokat. „Ez az extrém texasi törvény nyilvánvalóan sérti a Roe kontra Wade-ügyben megfogalmazott alapjogokat” – írta Biden a közleményében.

A Planned Parenthood, amely 11 klinikát működtet az államban, valamint a Whole Woman’s Health klinikái azt nyilatkozták a Guardiannek, hogy annak ellenére betartják a szélsőséges törvényt, hogy az ellenkezik legjobb orvosi gyakorlatukkal. A Whole Woman’s Health klinikái a továbbiakban nem nyújtanak abortuszszolgáltatást, mert az a megélhetésüket veszélyeztetné a komolytalan, ám költséges peres eljárások miatt, mondja Amy Hagstrom Miller alapító.

A jogszabály arra kényszeríti majd az embereket, hogy másik államba utazzanak az abortuszért, ez átlagban 12-től 244 mérföld utazást jelent egy irányban, körülbelül 500 mérföldet oda-vissza, a Guttmacher Institute adatai alapján. És ez persze csak akkor lehetséges, ha a beteg rendelkezik megfelelő forrásokkal, beleértve a szabadságot, azt hogy ki tudja fizetni az eljárást, valamint bizonyos esetekben a gyerekfelügyeletet is.

Sok abortuszra vágyó nőnek várnia kell majd a terhesség egy későbbi szakaszáig, másoknak pedig ki kell hordania a gyereket, esetleg orvosi felügyelet nélkül próbálják megszakítani a várandósságukat, figyelmeztetnek az abortuszt nyújtók. A legtöbb abortuszkorlátozáshoz hasonlóan ez a szabály is az alacsony jövedelmű és a színesbőrű nőkre rója majd a legnagyobb terhet.

Az SB8 ráadásul nemcsak az orvosokat célozza: eszméletlenül széles azoknak a köre – a klinikai ápolóktól, az abortuszt támogató alapok dolgozóin és a családon belüli vagy szexuális erőszakkal foglalkozó tanácsadókon át, akár egy családtagig, aki az autójával elviszi a nőt az abortuszklinikára – akiket idegenek beperelhetnek. A felperesek pernyertességük esetére minimum 10 ezer dollárt kapnak kézhez. Ha azonban a szolgáltatók nyernek, ők nem igényelhetnek pénzvisszatérítést. A törvény a szolgáltatók szerint „abortusz fejvadászokat” generál majd.

Ez a radikális rendelkezés az első ilyen jellegű az országban. Bár a Republikánusok által uralt törvényhozás által az elmúlt években meghozott számos szabályozás miatt – beleértve a 24 órás várakozási időt és az abortusztilalmat 20 hetes kortól, a távorvoslás korlátozását, valamint a magán- és állami biztosítás tilalmát – már eddig is Texasban volt a legnehezebb az abortuszhoz való hozzáférés az Egyesült Államokban. Itt található a legtöbb „abortuszsivatag” is – városok, amelyek lakóinak legalább 100 mérföldet kell utazni az ellátásért.

A House Bill 2 néven ismert, 2013-as, több részből álló törvény elfogadását követően az állam abortuszklinikáinak nagyjából fele bezárt – számuk 40-ről 20-ra csökkent. Míg a törvényt végül az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága megsemmisítette 2016-ban, számos klinika nem tudott újranyitni. Az állam nagy területén – beleértve Panhadle-t és Texas nyugati részét – nincs abortuszklinika, ami arra kényszeríti a nőket, hogy nagy távolságokat utazzanak be, ha abortuszra készülnek.