Quantcast

USA

A nők szavaztak, és most viszonzást várnak Amerikától

A nők szavaztak, és most viszonzást várnak Amerikától
© Brooks Kraft/Getty Images

A 2020-as amerikai választásokon soha nem látott arányban képviseltették magukat a nők. Ennek meg is lett az eredménye, a demokraták győzelméért pedig köszönet illeti őket. Olyan formában, ami egyértelműen a nők igényeit és szükségleteit helyezi a középpontba.

Mint sok más területen, a választások kapcsán is használni szoktuk a nemek közti különbség kifejezést. Ebben a vonatkozásban ez azt mutatja meg, hogy egy adott jelöltet milyen arányban támogatnak nők és férfiak. A 2020-as elnökválasztáson a nők 55-44 százalékban támogatták Bident, a színes bőrű nők pedig egyenesen Biden legerősebb támogatói közé tartoztak, még ennél is nagyobb arányban szavaztak rá.

Rengeteg múlik a nőkön

A nemek közti szakadék a politikában azonban messze túlmutat a szavazók preferenciáján. Az Egyesült Államokban a nők vannak többségben, és 1964 óta minden elnökválasztáson több nő szavazott, mint férfi. 2020-ban közel 10 millióval több.

A nők építették ki azt a támogatói hálózatot is, ami Bident a Fehér Házba juttatta. Több mint 2,4 millió nő adományozott az elnökválasztási kampány során, szemben a kevesebb mint 1,7 millió férfival. De nem érdemes elmenni amellett a tény mellett sem, hogy Biden kampánystábjának többsége szintén nő volt.

Azok a nők, akik a demokratákat hatalomra juttatták, jellemzően városokban, külvárosi és vidéki területeken élnek. Különböző családi háttérrel rendelkeznek, eltérő színű a bőrük és más-más korosztályhoz tartoznak. Mégis osztoznak abban a meggyőződésben, miszerint az általuk támogatott politikusnak be kell tartania az ígéreteit - különösen, ha ez a nők és a családok támogatásáról szól.

Eredetileg olyan átfogó megoldásokat javasoltak, amelyek képesek valódi változásokat előidézni. Hónapokig tartó tárgyalásokat követően a Fehér Ház által nemrég bejelentett történelmi jelentőségű támogatások megalkotásakor végre a nők igényeit vették alapul. A támogatások bevezetésével nők millióinak válhat könnyebbé az élete, különös tekintettel a segítő szféra dolgozóira, akik jellemzően alulfizetett, színes bőrű nők. Ennek ellenére a gondozási program egyik fő pillére, a fizetett családi és egészségügyi szabadság jelenleg nem szerepel a Fehér Ház által bejelentett tervben.

A világjárvány első évében közel 3 millió amerikai nő kényszerült arra, hogy otthagyja a munkahelyét és gyermekeiről, idősebb hozzátartozóiról, beteg szeretteiről gondoskodjon. Ennek egyik oka az, hogy az országban mindössze a munkavállalók 23 százaléka fér hozzá a munkáltatója által biztosított fizetett családi szabadsághoz.

Változtatás nélkül nincs változás

Átfogó fizetett szabadság nélkül elhalasztjuk annak a lehetőségét, hogy a nők és a családok jobb helyzetbe kerüljenek. Azok, akiknek már vannak hasonló tapasztalataik, felismerték, hogy senkit sem szabad arra kényszeríteni, hogy választania kelljen a fizetése és a családtagjai ápolása között. Nem meglepő, hogy a nők 74 százaléka - köztük a republikánus nők 62 százaléka is - úgy véli, hogy a fizetett családi és betegszabadságot be kellene építeni a demokraták törvényjavaslatába.

Az egységes kormányzati irányítás, amit a nők a demokraták kezébe adtak, lehetőséget kínál az egyenlőtlenségek orvoslására és a dolgozó családok igényeit és szükségleteit kielégítő kezdeményezések bevezetésére. Azok a nők, akik az urnáknál hallatják a hangjukat, olyan vezetőket juttattak a Fehér Házba és a Kongresszusba, akik képesek jelentős változásokat elérni. 

A nők megérdemelnek egy olyan támogatási rendszert, ami nem hagyja figyelmen kívül az általuk nap mint nap tapasztalt kihívásokat. Hála a szenátus elkötelezett képviselőinek, és annak a több millió embernek országszerte, akik felemelték a szavukat, a fizetett szabadság ismét napirendre került. Amerikának olyan gazdaságot kell létrehoznia, amely mindenki számára működik - ez pedig magában foglalja a fizetett szabadságot is. Újabb választások közelednek, a nők pedig figyelnek, és hamarosan újra dönteni fognak.

Forrás: Elle