Quantcast

Törvény

9 évet ült börtönben abortusz miatt egy nő El Salvadorban

© MIGUEL LEMUS / EFE / SIPA

Sara Rogelt 2012-ben ítélték 30 éves börtönbüntetésre, miután egy véletlen elesés miatt elvesztette magzatát. Az El Salvador-i hatóságok 9 rács mögött töltött év után idén júniusban engedték szabadon a nőt.

Sara Rogel élete 2012-ben egy csapásra megváltozott. Az akkor 20 éves, Santa Cruz Analquitóból származó diáklány nyolc hónapos várandós volt, amikor otthon, ruhamosás közben elesett, és emiatt elvesztette magzatát. Családja talált rá az eszméletlen lányra, akit azonnal kórházba szállítottak.

Hamarosan azonban kopogtott az ajtaján a hatóság, mert azt feltételezték, hogy abortuszt próbált végrehajtani saját magán. Sara Rogelt emberölés minősített vádjával állították bíróság elé, és végül 30 év börtönbüntetésre ítélték. A terápiás, etikai és eugén abortusz dekriminalizálásáért küzdő polgárjogi csoport számos közbelépésének köszönhetően az ítéletet végül 10 év börtönbüntetésre csökkentették. Sara ebből 9 évet ült le a Zacatecolucai Női Börtönben, ahonnan idén június 7-én szabadult.

„Olyan, mintha újjászülettem volna” – mondta Sara szabadlábra helyezése után. A szabadulása alkalmából rendezett sajtóeseményen a nő felelevenítette a véletlen baleset részleteit, amely fenekestül felforgatta az életét. „Roppant nehéz időszak volt. Szerettem a kisbabámat, de egy esés miatt elveszítettem mindent, amire egy anya csak vágyhat – a gyermekemet.”

„Közel kilenc évre megfosztotta őt szabadságától egy ítélet, amit véleményünk szerint igazságtalanul szabtak ki rá” – tette hozzá Karla Vaquerano, a polgárjogi csoport ügyvédje. A legfőbb ügyészség június 4-én, pénteken jelentette be, hogy nem fellebbez a bíróság azon határozata ellen, amely néhány nappal korábban feltételes szabadlábra bocsátja Sarát.

El Salvador egyike annak az öt országnak a világon, ahol az abortusz bármilyen formája illegális cselekedetnek számít, és a büntető törvénykönyv szerint akár 8 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető. A gyakorlatban azonban az ügyészek és a bírák az abortuszt – beleértve az önkéntelen eseteket is –, gyakran „minősített gyilkosságnak” bélyegzik, amiért legfeljebb 50 évig terjedő szabadságvesztés róható ki.  

„A világ legfejletlenebb országa maradunk”

A sajtóeseményen is részt vevő Morena Herrera feminista aktivista felszólalásában arra sürgette a hatóságokat, hogy legalizálják az abortuszt. „Hiába a korszerű fejlesztések, addig nem leszünk modern ország, amíg a nőket igazságtalanul börtönbe zárhatják. Amíg az ehhez hasonló törvények érvényben maradnak, a világ egyik legfejletlenebb országa maradunk.”

Márciusban egy fiatal nő családja igazságszolgáltatás reményében fordult az Amerika-közi Emberi Jogi Bírósághoz, amiért az abortusszal megvádolt lányuk őrizetbe vétele után életét vesztette. A bíróság várhatóan 6 hónapon belül mond majd ítéletet az ügyben.

Forrás: ELLE