Quantcast

H2O

Ezek a vizek használhatók bőrápolásra

Ezek a vizek használhatók bőrápolásra

Kozmetikumaink nagy részét a víz teszi ki, amely azonban nem járul hozzá a bőrünk hidratálásához. Melyek a bőr számára hasznos vizek és mit tehetnek a bőrünkért? 

Mindennek az alapja, a kozmetikumaink első számú összetevője, gyakran 60-70 százaléka a víz, ami azonban funkcióját tekintve többnyire semleges oldószer, vivőanyag.  Bőrünk alapvető szükséglete, a sima, tónusos bőr legfontosabb feltétele a megfelelő hidratáltság, amiről a bőséges folyadékfogyasztás mellett a kozmetikumokban található vízmegkötő hatóanyagok gondoskodnak, közülük a legismertebben a hialuronsav (például ez a Schüssler Natur Cosmedics Hialuron Arcpermetének hatóanyaga), a glicerin és az urea illetve a nemrég felfedezett gamma-PGA, amely ötször hatékonyabb a hialuronsavnál.

Azt azonban a kozmetikumok gyártói csak nemrég kezdték felismerni, hogy ha a sima vizet valamilyen más, különleges vízzel helyettesítik, akkor a kozmetikum víztartalma is hatóanyaggá tehető. De miről is van szó pontosan?

Ásványvíz, virágvíz, sejtvíz

Talán az ásvány- vagy gyógyvíz alapú kozmetikumok a leginkább közismertek, mint például a Vichy, a La Roche-Posay, Omorovicza: ezeknél a termékeknél a természetes vízben található ásványi anyagok, biológiailag aktív hatóanyagok adódnak hozzá a kozmetikum ápoló összetételéhez.

A virágvizek – a vízgőz-desztillációval kinyert illóolaj készítése során keletkező „melléktermékek”, amelyek ugyan jóval kisebb koncentrációban, alacsonyabb százalékban, de tartalmazzák az adott növény főbb, vízoldékony komponenseit, ezekkel a hatóanyagokkal járulnak hozzá a bőrápoláshoz. A hidrolátumok lényege ugyanaz, csak nem virág, hanem más növényi rész desztillációjából származnak. Ilyen virágvizeket találunk a Herba Therapy vagy az Adrienne Feller arcpermeteiben.

 

Különleges az a víz, amelyre a Biorose arcápolók épülnek: rózsa sejtvíz, amelyet egyedi vákumtechnikával a rózsaszirmokból nyernek ki, így a bennük fellelhető összes aktív hatóanyagot tartalmazza. Az organikus rózsa sejtvíz alapú kozmetikumokat ily módon 100%-os hatóanyag kozmetikumoknak tekinthetjük, mivel minden összetevőjük hasznosul.Így van ez a hazai piacra tavaly belépő francia luxuskozmetikai márka, az Esthederm kozmetikumok esetében is. A márka saját szabadalma az eau cellular, vagyis a sejtvíz, amely minden termékük alapját képezi, a szervezetünkben található fiziológiás vízzel megegyező felépítésű, így tökéletesen hasznosul a bőrben.

Kezelt vizek

A Dermedic dermokozmetikai márka hidratáló termékcsaládjának egyik lényeges összetevője a Dermedic termálvíz. Egy közép-európai, 2.100 méter mélyről származó, a becslések szerint 27.000 éves, ásványi anyagokban dús artézi vízről van szó, amit fordított ozmózissal végzett vízkezelésnek köszönhetően úgy szűrnek meg, hogy minden szennyeződést és allergén, irritáló hatású anyagot eltávolítanak belőle. Ennek a módszernek az érzékeny bőr ápolása szempontjából van jelentősége.

A Kaviczky márkánál találkozhatunk a speciális kezelési eljáráson átesett deklusztarizált, vagy nano vízzel. Az egyedülálló kezelési eljárás következtében a víz molekulái olyan kicsi mérettartományba kerülnek, hogy képesek bejutni a sejtekbe, célzottan szállítani a hatóanyagokat, ezáltal növelve a készítmény hatékonyságát.Egy újabb, különleges vízre bukkantunk a Chanel Le Lift Lotion bőrápolójában: mágneses vízre. A mágneses víz olyan, mint egy hordozó összetevő – jótékony hatású molekulákat szállít a bőrbe – és mint egy nedvesség-mágnes segít a vizet bejuttatni és bent tartani a bőrben. A bőr felszínén védőfilmet képez, erősítve a bőr védelmi funkcióját. Összességében hosszantartó intenzív hidratálást biztosít.