Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

NYÁRI BŐRÁPOLÁS

5 hiba, amit sokan elkövetnek, amikor naptejet használnak

2023. július 23.

4 perc olvasás

Kovács Gréta

bőrápolás hidratálás nap napozás naptej nyári testápolás
5 hiba, amit sokan elkövetnek, amikor naptejet használnak
© Shutterstock

A napozás során a bőr biztonságos ápolása és a megfelelő UV-védelem a legfontosabb, éppen ezért, soha ne kövesd el a következő naptejes hibákat, ha nem akarod roncsolni a felsőbb bőrrétegeidet! 


A megfelelő fényvédők és naptejek viselése rendkívül fontos, nyáron pedig egyenesen elengedhetetlen! Hiányukkal jelentősen megnő a bőrrák kockázata, arról nem is beszélve, hogy a káros UV-sugarak erősen megpiríthatják, leégethetik a bőr felsőbb rétegeit, ami miatt jelentősen roncsolódik a bőrszövet. A naptejek teljeskörű és tudatos használatával azonban sokan nincsenek tisztában: a bőrgyógyászok most összegyűjtötték azokat a leggyakoribb naptejes hibákat, amiket az emberek a legtöbbször elkövetnek napozás közben. Érdemes figyelni, hogy te soha ne ess a következő hibákba! 

1. AKKOR TESZEL FEL NAPTEJET, MIKOR MÁR NAPOZOL

A leggyakrabban elkövetedd naptejes hiba az, hogy sokan csak akkor kenik be magukat naptejjel, mikor már napoznak és érzik, hogy a nap égeti a bőrüket. Ebben az esetben viszont a naptejnek nem lesz elég ideje felszívódni és a következő 10 percben olyan, mintha be sem kented volna magad.

Mi a megoldás? A szakértők azt javasolják, hogy legalább 20-15 perccel a napozás megkezdése előtt kenjük be magunkat naptejjel, így a hatóanyagoknak van idejük felszívódni a bőrünk mélyebb rétegeibe is! 

2. ELFELEJTED BEKENNI NÉMELY TESTRÉSZEIDET

Második nagy hiba, mikor csak a lábaidat és a karjaidat, esetleg a hátadat,a hasadat és mellkasodat kened be naptejjel –semmi mást nem. Arról viszont sokan megfeledkeznek, hogy árnyék híján a fül, a nyak, az arc, a szemhéjak, az ajkak, sőt, akár a fejbőr is meg tud égni, ha nem védekezünk a nap ellen!

Mi a megoldás? Napozás alatt erősen javasolt a kalap és a napszemüveg viselete, ezenkívül gondoskodni kell a megfelelő faktorszámú SPF-el ellátott ajakbalzsam és egy olyan fényvédővs teststift jelenlétéről is, amivel könnyen bekenhetőek a hajlatok és a kényesebb területek is (pl. fül), ahová nem ajánlott folyékony naptejeket, napkrémeket használni.

3. NEM HASZNÁLSZ NAPTEJET, CSAK A KRÉMEIDBEN LÉVŐ FÉNYVÉDŐRE HAGYATKOZOL

A sminktermékekben, nappali krémekben lévő fényvédő fantasztikus dolog, de az erős, nyári nap alatt az alapozódban lévő SPF nem fog elég védelmet nyújtani, ha kalap és napszemüveg nélkül napozol. Ugyanez igaz a fényvédővel rendelkező testápolódra is: ezek a termékek nemhiába hidratálók és nem nap ellen védő termékek!

Mi a megoldás? A fényvédővel ellátott sminkszerek alá felvitt naptej tökéletes védelmet nyújt a leégés ellen. Érdemes megjegyezni, hogy ha a sminkterméked és a naptejed is 30-as SPF-el rendelkezik, a számok nem duplázódnak, tehát nem leszel 60-as faktorszámmal bekenve. A két 30-as SPF viszont dupla védelmet tud nyújtani, amit nem árt észben tartani. 

4. NEM KRÉMEZED BE MAGAD ELÉG GYAKRAN

Egész napos napozás a strandon? Jól hangzik! Azt viszont felejtsd el, hogy csak egyszer kell bekenned magad a napozás előtt! A naptejek hatása ugyanis csak ideig-óráig tart (ha fürdesz, strandolsz is közben és nem vízálló a naptejed, akkor még kevesebbig), ezért érdemes inkább rendszeresen és gyakran bekenned magad, mintsem csak egyszer!

Mi a megoldás? A vízálló napozó krémek használata tartósabbak, mint a nem vízállóak - azonban még ezeken is újra kell kenni, nagyjából kétóránként. Ez az arány persze lehet több és kevesebb is a nap káros sugarainak erősségétől és a naptej faktorszámától, minőségétől függően.

5. CSAK A KINT TARTÓZKODÁS SORÁN KENED BE MAGAD NAPTEJJEL

Egy új kutatás bebizonyította, hogy a nyári melegben a benti levegőn, az ablak mellett tartózkodva is leéghetnek, ha nem viselnek fényvédőt: az ablakok többsége ugyanis nem szűri ki a káros UV-sugarakat. Ugyanez igaz azokra, akik ablak mellett ülnek a repülőn, a vonaton vagy a kocsiban, ahogyan az ablak melletti irodákban és helyiségekben is jobban le lehet égni.

Mi a megoldás? Nyáron érdemes rutinként tekinteni a naptejek használatára: míg a sminkelés előtt falrakva ügyesen beépíthető a napi szokások közé, így soha, semmilyen esetben nem kell aggódni a leégés miatt! 

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves