Quantcast

Y-PGA

Itt a hidratálás trónkövetelője

Itt a hidratálás trónkövetelője
© STEEX/Getty Images

A hialuronsav uralkodó pozíciója a hidratálás terén megrendülni látszik, amióta felbukkant a gamma-poliglutaminsav, egy igazi nedvességbomba!

Figyelemreméltó teljesítményével a hialuronsav minden más vízmegkötőt hosszú időre a háttérbe szorított. Egészen mostanáig, mert egy új csillag felfedezésével a hialuronsav kitüntetett pozíciója veszélybe került.

A hialuronsav tündöklése

A hidratálás szupersztárjának eddig minden kétséget kizáróan a hialuronsav számított, mely a saját súlyához képest 1000-szeres mennyiségű vizet képes megkötni a bőrben. Ezt a vegyületet 1934-ben fedezték fel és 1964-ben szintetizálták először.

„A hialuronsav nevével ellentétben nem sav, hanem szénhidrát, amely természetes formájában bőrünkben is megtalálható” – magyarázza Dr.Hatvani Zsófia PhD, bőrgyógyász. „A bőrben természetesen is jelen lévő hialuronsav nagy jelentőséggel bír a bőr normál működésének számos aspektusában – a bőr hidratáltság fenntartásában, és számos egyéb sejtszintű folyamatban, például a sebgyógyulásban. Gyorsan lebomlik, így állandó újratermelődése szükséges. Ez azonban az öregedési folyamatok előrehaladtával valamint az UV-B-sugárzás következtében jelentősen csökken, aminek látható jelei is kialakulnak vízhiányos, üdeségét és elaszticitását vesztett, fakó, és vékonyabb szerkezetűvé váló arcbőr, finomabb majd mélyebb ráncok kialakulása. A hialuronsav pótlására számos megoldás áll rendelkezésre speciális összetételű kozmetikumok valamint esztétikai beavatkozások formájában.” Gyakorlatilag mára már szinte minden szérumban és arckrémben megtalálható ez a bőr számára nélkülözhetetlen anyag. 

Új üdvöske a láthatáron 

A trónkövetelő igen komoly ellenfélnek tűnik, ugyanis a gamma-PGA ötször hatékonyabb a hialuronsavnál. Nem tévedés: a saját súlyának 5000-szeresét képes megkötni vízből! De mi is pontosan ez a titokzatos összetevő, amely hatalmas felbolydulást okoz a szépségipari berkekben? A γ-polyglutamic acid, magyarul gamma-poliglutaminsav, egy a természetben előforduló biopolimer (azaz fehérje), amelyet a Bacillus subtilis baktériumok fermentációjával, vagy erjesztett szójababból állítanak elő. Biológiailag lebontható, nem toxikus és rendkívül jól tolerálható, ami érdeklődésre számot tartó összetevővé teszi az orvosi és kozmetikai iparágakban. Azonnali hidratáló hatásának köszönhetően feltölti a bőrt, ami ettől fiatalabbnak, simábbnak hat. Emellett növeli a bőr saját vízmegkötő képességét, a bőr védelmében kulcsszerepet játszó nedvességmegkötő faktorok termelését. Kutatások támasztják alá, hogy a γ-PGA jelentősebben serkenti az elasztintermelést, mint a kollagén vagy a hialuronsav. Ezáltal a ráncok mélységét, láthatóságát is csökkenti. Egy másik erőssége a hialuronsavval szemben, hogy vékony filmréteget hagy a bőrön, ami megakadályozza a párolgás miatti vízvesztést - így nemcsak beviszi a vizet a bőrbe, de ott is tartja.

Ketten erősebbek?

A PGA-ról kiderült, hogy képes az arcápolók minőségén emelni – legyen szó hámlasztó, ránctalanító, folthalványító vagy hidratáló készítményről. Mindezen felül a PGA a hialuronidáz enzim gátlásával akadályozza a hialuronsav lebontását a bőrben.

Azért a hialuronsavat nem érdemes rögtön temetni! Néhány kutató ugyanis állítja, hogy a PGA és a hialuronsav szinergetikus kapcsolatban állnak; a két hatóanyag kombinálása a bőrápolási rutinban javíthatja a hialuronsav bőrre gyakorolt hatásait, beleértve a bőr víztartalmának, rugalmasságának növelését valamint a megjelenését. Eltérő molekulaméretüknél fogva a bőr különböző mélységű rétegeiben hatnak: a hialuronsav mélyebben, a PGA a felszíni rétegekben, így egészítve ki egymást. Noha arra vonatkozóan, hogy az arcápolók összetételének és ennek a két vegyületnek a szinergiája miként működik együtt a hatékonyság fokozásának érdekében további kutatásokra van szükség, egy biztos: a szuperhidratáló bevetésével bőr nem marad szárazon!

A legjobb PGA arcápolók