Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Naptej

3 hiba, amit sokan elkövetnek a naptej használatakor, növelhetik a bőrrák kockázatát

2024. június 07.

3 perc olvasás

ELLE

bőrápolás fényvédő naptej bőrrák
3 hiba, amit sokan elkövetnek a naptej használatakor, növelhetik a bőrrák kockázatát
© Freepik

Fogadjunk, hogy eddig te is rosszul használtad a naptejet. 


Az idő egyre nyárisabbra fordul, éppen ezért egyre többen merészkednek ki a szabadba. Ilyenkor azonban különösen fontos a fényvédelem, valamint a naptej használata. Sokan viszont erről az apróságnak tűnő dologról megfeledkeznek, nem számolva a következménnyel, vagyis a bőrrák kockázatával. Pedig a Cancer Research UK szerint megfelelő fényvédelem esetén a bőrrákos esetek mintegy 86 százaléka megelőzhető lenne. Összeállításunkban most megmutatjuk a 3 leggyakoribb hibát, amit az emberek elkövetnek a naptej használata során. 

Nem használsz elég fényvédőt 

Először is kezdjük ott, hogy a fényvédelem egész évben fontos. Szerencsére erre a szakértők is rájöttek, szóval mostanra már a drogériák és patikák polcain is elérhetők a kimondottan arcra kenhető fényvédők. A nyár beköszöntével viszont a test egyéb pontjait is óvni kell, hiszen a lenge öltözetnek köszönhetően kikandikálhatnak a lábak, a vállak és a hát, ami ugyanúgy leéghet. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint viszont hiába az ajánlások, a legtöbb ember még mindig nem alkamazza a fényvédő krémeket, sem a naptejet, akik pedig mégis, azok közül sokan nem használnak belőle elegendő mennyiséget. Egész pontosan arról van szó, hogy sokan csak nagyon vékony rétegben viszik fel a bőrre, így azonban sokkal gyengébb lesz a védelem is. A WHO szerint legalább egy teáskanyálnyi napozókrém javasolt végtakonként, az arc esetében pedig az ujsszabály érvényesül, azaz két ujjnyit kellene felvenni és jó alaposan eloszlatni. Ráadásul ezeket a termékeket célszerű a nap folyamán többször is újrakenni, szóval jó ötlet, ha a táskádban is lapul egy-egy termék a biztonság kedvéért. 

Figyelmen kívül hagyod a gyógyszereidet 

Most biztosan arra gondolsz, hogy mégis mi köze lehet az általad szedett tablettáknak a fényvédelemhez. Nos, a helyzet az, hogy rengeteg, ugyanis bizonyos összetevőjű pirulák napérzékennyé tehetik a bőrt, ilyenkor pedig különösen javasolt a napvédő termékek használata. A szakértők szerint számos gyógyszer, beleértve az olyan általánosakat is, mint az antibiotikumok vagy a fogamzásgátlók fényérzékennyá tehetik a bőrt, viszont fontos tudni, hogy konkrét tünet nem mindenkinél fog jelentkezi. Van, akiknél pigmentfoltok formájában feltűnő a jelenség, míg másoknál a háttérben zajlanak a káros folyamatok. Szóval már csak ezért is nagyon fontos, hogy napi szinten használj fényvédőt egész évben, nyáron pedig a naptejről se feledkezz meg. 

Elhiszed, hogy vízálló 

Persze egy bizonyos mértékig ez lehet, hogy igaz is, de egy nyaralás során, amikor megállás nélkül a tengerben vagy a medencében lubickolsz, fixen nem lesz elég naponta egyszer haszálni ezeket a termékeket. A sós vagy klórozott víz kevésbé hatásossá teszi a fényvédőket, naptejeket szóval mindenképpen újra kell őket alkalmazni a nap folyamán. 

+ 1 Lejárt termék használata 

Igen, tudjuk, csábító lehet anyagi szempontból a gondolat, hogy a tavaly vásárolt naptej idén is jó lesz, de van egy szomorú hírünk: felbontás után ezek a termékek max pár hónapig állnak el. Szóval, ha attól félsz, nem használod el a nyár folyamán, akkor próbálj meg kisebb kiszerelést választani, így nem vész kárba egyetlen cseppje sem. 

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves