Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Fényvédő

Ennyi fényvédőre lenne valójában szükség a bőrrák elkerülése érdekében

2024. június 19.

3 perc olvasás

ELLE

bőrápolás arckrém fényvédő bőrrák
Ennyi fényvédőre lenne valójában szükség a bőrrák elkerülése érdekében
© Freepik

A fényvédő az egyik legegyszerűbb és leghatékonyabb módja az UV-károsodás minimalizálásának. 


Az elmúlt években hatalmas figyelem irányult a fényvédő készítményekre, persze jó okkal. Ezek a termékek ugyanis hatékony módon képesek felvenni a harcot a nap káros sugaraival, ezzel pedig elkerülhetők a pigmentfoltok, a ráncok, végső soron pedig a bőrrák kialakulása is. Éppen ezért a szakértők javaslata szerint mindenki bőrápolási rutinjának tartalmaznia kellene a fényvédőt, a kérdés már csak az, a legjobb védelem és a bőrrák elkerülése érdekében, mennyi is az annyi? Ennek nézünk most utána. 

Mennyit használj? 

A pontos mennyiség számszerűsítése nagyon nehéz lehet, annyi azonban biztosnak tűnik, hogy sok ember bizony nem használ eleget. Susan Massic, okleveles bőrgyógyász azonban elmondta, éppen emiatt állítottak össze egy vizuális útmutatót, ami segítség lehet azok számára, akik nem tudják, mennyi fényvédőt is kellene felvinniük az arcukra, valamint a nyakukra. Igen, ugyanis a nyak területét is érdemes bekenni, hiszen az legtöbb esetben kikandikál a ruha alól. Dr. Massic tanácsai szerint a két ujjnyi hosszúságú fényvédő lehet az ideális mennyiség. Alapvetően ez azt jelenti, hogy egy vastag vonalnyi fényvédőt húzz a mutató és a középső ujjad mentén, majd ezt a mennyiséget vidd fel az arc és a nyak területeire, de még a füledre is vihetsz fel belőle. 

Elég a fényvédős alapozó? 

Ma már számos sminktermék, alapozók, korrektorok, púderek is tartalmaznak fényvédőt, azonban a szakértők azt mondják, ennek ellenére is szükséged lehet egy dedikált fényvédőre, ugyanis valószínűleg az alapozóból nem viselsz magadon két ujjnyit. Ráadásul ezek a sminktermékek sokszor nem kínálnak széles spektrumú, azaz UVA és UVB sugárzás elleni védelmet, ezzel szemben a fényvédők igen, ez pedig elengedhetetlen a biztonság érdekében. 

Mi a helyzet az ajkakkal? 

Nos, igen, ha fényvédelemről van szó, akkor nem szabad megfeledkezni az ajkakról sem, már csak azért sem, mert ez egy nagyon érzékeny terület, ami könnyedén le tud égni a tűző napon. Szóval ide is kenj a fényvédődből, de akár fényvédős ajakápolót is beszerezhetsz, így a nap folyamán többször is újra tudod kenni. Apropó, a fényvédőt is érdemes újrakenni napközben, pláne ha mondjuk strandolsz, de alapesetben is ajánlott. A piacon ma már kaphatók szuper, stick kialakítású fényvédők, amik bármelyik női táskában elférnek, a használatuk pedig pofon egyszerű. 

(via)

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves