Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Vonzalom

Ez a tudományos magyarázat arra, hogy a nők miért buknak a házas férfiakra

2022. augusztus 17.

3 perc olvasás

ELLE

nők házasság megcsalás vonzalom házas
Ez a tudományos magyarázat arra, hogy a nők miért buknak a házas férfiakra
© Shutterstock

A nagy kérdés: miért buknak a nők házas férfiakra? Vajon tényleg a tiltott gyümölcs a legvonzóbb? 


Egy olyan jelenségről beszélünk, amit bizony nem csak a filmekben és a sorozatokban láthatunk. Nem egy példa van arra, hogy egy házas férfi és egy egyedülálló nő összegabalyodtak. Természetesen ez fordított esetben is igaz, így semmiképp sem mondható, hogy csak a nők számára vonzóbb az elérhetetlen. Most azonban itt a tudományos magyarázat arra, hogy miért érezhetnek egyesek ellenállhatatlan vonzalmat valaki iránt, amikor nem szabadna. 

Az evolúció a válasz?

A férfiak maguk is észrevehetik, hogy miután elköteleződtek és megházasodtak, sokak szemében vonzóbbak lesznek. Nos, ez az úgynevezett mate-choice copying, azaz párválasztási másolás jelenségének köszönhető. Ez egy olyan biológiai folyamat, amely fajok között létezik, és amelyben a nőstények egy harmadik fél jóváhagyása alapján jobban vonzódnak a hímekhez. Bizony, ez alapján a legtöbbször nem arról van szó, hogy valaki feldúlna egy házasságot. 

Ez a helyzet az embereknél

Habár a pármásolás előfordul a férfiaknál és a nőknél is, az utóbbiaknál az eddigi felmérések alapján egy kicsit gyakoribb. Egy, a PLOS One-ban publikált tanulmány megállapította, hogy a nők vonzóbbnak tartották a párkapcsolatban élő férfiakat, és lényegesen több időt töltöttek azzal, hogy megnézzék a potenciális udvarlók képeit, amikor házasként vagy párkapcsolatban voltak ábrázolva.

A felmérés során egy férfi fényképét mutatták be egyetemista nőknek, és kiderült, hogy 90 százalékuk vonzódott a férfihoz még azután is, hogy közölték velük, hogy kapcsolatban áll. De amikor a nőknek azt mondták, hogy egyedülálló, csak körülbelül 59 százalékuk érdeklődött.

Az egyedülálló nők nagyon-nagyon szerették a srácot, amikor foglalt volt

- mondta a New Scientistnek Melissa Burkley, az Oklahoma Egyetem munkatársa.

Ki lehet nőni?

A tanulmány szerint inkább a fiatal és feltehetően kevésbé tapasztalt nőkre jellemző, hogy egy házas férfit vonzóbbnak találnak. Ennek ahhoz lehet köze, hogy a nők szeretnék "biztonságosként" azonosítani a férfit. Azonban a kutatásból az is kiderült, hogy például a fiatal nők számára sem vonzó, ha valaki már az ötödik házasságában él. Egy első házasságában lévő férfit sokkal jobbnak találtak. 

Ettől függetlenül tiszteletben tartják a kapcsolatukat

A tanulmány eredményei alapján, a nők döntő többsége tiszteletben tartja azt, ha a férfi párkapcsolatban, vagy házasságban él, tehát a vonzalmuk nem terjed tovább addig, hogy lépést tegyenek az ember felé. Lényegében elmondhatjuk, hogy a nők inkább elméletben vonzódnak a házas férfiakhoz, nem pedig gyakorlatban. 

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves