Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

MEGCSALÁS

Meglepő pszichológiai felmérés készült: ezért lépnek félre az emberek 2022-ben

2022. július 20.

3 perc olvasás

Majoros Mirtill

szerelem válás házasság megcsalás mentális egészség párkapcsolat
Meglepő pszichológiai felmérés készült: ezért lépnek félre az emberek 2022-ben
© Shutterstock

A legtöbb esetben a megcsalás nem a szexről szól: egy tanulmány szerint nyolc olyan kulcsfontosságú motiváció van, amelyek az embereket megcsalásra késztetik.


Köztudott, hogy a dolgok megértése általában segít elfogadni őket és békében beletörődni a történtekbe. Nyilvánvaló, hogy néha a dolgok mögött meghúzódó motiváció ismerete ront a helyzeten, de koncentráljunk a normára. A megcsalás általában azon cselekmények közé tartozik, amelyeket meglehetősen nehezen értünk meg. Hiszen mindenki tudja, hogy ez a lépés a bizalom elárulása, és olyan sebeket okozhat, amelyeket nagyon nehéz begyógyítani. Ám még ha tudjuk is, hogy milyen mély és brutális következményei lehetnek: mégis megtesszük akár újra és újra. Miért?   

A tanulmány a megcsalás 8 kulcsfontosságú motívumát tárja fel

Egy új tanulmányhoz a pszichológusok csaknem 500 olyan embert kérdeztek meg a megcsalás indítékairól, akik már követtek el ilyet.  Ahelyett, hogy konkrét tényezőkre összpontosítottak volna, mint például a megcsalók kapcsolatának hibái vagy személyiségjegyei, egy nyitott kérdést tették fel az alanyoknak:

Miért tetted?

A sok válaszból nyolc kulcsmotívumot tudtak azonosítani, amelyekhez minden személyes információ hozzárendelhető. 

Düh

E tanulmány szerint a megcsalás tipikus motívuma a partner iránti akut vagy krónikusan elfojtott harag. Sokan úgy fogalmaztak, hogy a viszonyuk egy reakció volt: a másik hűtlenségére, vagy a vele folytatott vitákra, konfliktusokra.

Önérték

Jobban akartam érezni magam. Végre függetlennek éreztem magam

– ebben a tanulmányban az emberek sok válasza az önbecsülésükre vonatkozott, és arra utalt, hogy a mindennapi életben hiányzik a pozitív visszacsatolás, az elismerés. 

Nem elég a szeretet

E felmérés szerint a megcsalás másik gyakori motívuma a bizonytalanság azzal kapcsolatban, hogy valaki milyen érzésekkel él a párja iránt. Néhány kísérleti alany például olyanokat mondott, mint:

Nem tudtam, hogy a kedvesem tényleg nekem való-e, nem tudtam, hogy szeretem-e.

Az elkötelezettség hiánya

Nem csak akkor lehet egy kapcsolat komoly és szeretetteljes, ha gyűrű van a nő ujján. Ettől függetlenül nemcsak fontos, de alapvető, hogy tisztán lássuk a szándékokat. Sosem szabad a falhoz állítani a másikat, ám fontos tudni, hogy mindketten közösen tervezitek-e a jövőt, szeretnétek-e családot, kell a papír a szerelemről? Ezek tisztázásával rengeteg konfliktust megspóroltok. 

Igény a változatosságra

Az unalom, az egyhangúság, a változatosság hiánya, ahogy az várható volt, szintén motiválhatja a megcsalást – a vizsgálat tesztcsoportjában is ez volt az egyik leggyakoribb motiváció.

Elutasítás

Bárki, aki úgy érzi, hogy a partnere elutasította, vonazalmat, vígaszt keres egy másik embernél. A megkérdezettek közül sokan hűtlenségük okaként azt hozták fel, hogy a párjuk érzelmileg távolságtartó volt, és nem engedték őket közeledni sem.

Szexuális vágy

Jóllehet csak egy a több motívum közül, de lényegesen gyakrabban említették azt, amit egyesek a viszony legfontosabb okának tartanak: Ha a párkapcsolatban a szexuális élet nem felel meg  mindkét fél kívánságának és elképzelésének, ez növeli annak valószínűségét, hogy valaki félre fog lépni. 

A körülmények

A pszichológusok a mentális zavart és szenvedélyeket azonosították a megcsalás nyolcadik indítékaként, például a túl sok alkohol vagy a túlzott stressz okozta feszültség, leterheltség is gyakori indok volt.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves