Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Randizás

Beléptünk a mandzsetta-szezonba: ezért akar most minden pasi hirtelen párkapcsolatot?

2022. november 04.

3 perc olvasás

Kurucz Barbara

párkapcsolat randizás randizási szokások mandzsetta-szezon
Beléptünk a mandzsetta-szezonba: ezért akar most minden pasi hirtelen párkapcsolatot?
© Fotó: Getty Images

Hidegebbre fordult az idő, így elérkezett a mandzsetta-szezon. A felmérések szerint az egyedülálló emberek ilyenkor sokkal intenzívebben vetik bele magukat a párkeresésbe. 


Mi az a mandzsetta-szezon?

A mandzsetta-szezon vagy ahogyan angulul nevezik cuffing season jellemzően ősszel kezdődik, és egészen nyár elejéig tart. A hideg évszakban sokkal kevesebb lehetőség van a változatos kinti programokra. Bezárnak a teraszok, megszűnnek a szabadtéri koncertek és bulik, az emberek több időt töltenek az otthonaikban, ami arra ösztönzi az egyedülállókat, hogy párt találjanak. 

Az elnevezés arra is utal, hogy sokan gondolkodás nélkül ugranak bele a párkapcsolatban, hiszen a lényeg, hogy ne legyenek egyedül. Vannak, akik új jelöltek után keresgélnek, míg mások az exhez térnek vissza. Ilyenkor nem tartós párt keresnek, csupán vágynak valakire, akivel átvészelhetik a következő hónapokat. 

mandzsettaszezon-2022
Fotó: Getty Images

Így változnak meg a randizási szokások a hideg hónapokban

Vicente Balvestre Tío, a Tinder dél-európai kommunikációs vezetője egy interjúban elmondta, hogy az őszi-téli időszakban átlagosan 38%-kal hosszabbak a Tinderen lefolytatott beszélgetések, mint nyáron. Az emberek szeretnék megismerni a partnerüket, és nem zárkóznak el a személyes találkozóktól sem. 

Ám nem mindenki akar új embereket megismerni, a mandzsetta-szezonban sokan inkább az exüket keresik fel. Az emberek olyan személy társaságában szeretnének időt tölteni, akit ismernek, ezért már nem félnek megnyílni. Jól ismerik egymást, kiépült a bizalom, ez kevésbé jelent kockázatot, mint elölről kezdeni az egész randizási folyamatot. 

Egy felmérésből kiderült, hogy a szinglik több mint fele ismételten felvette a kapcsolatot egy múltbéli partnerével. Ám az is látszik, hogy az esetek nagy részében ez nem sült el jól, a megkérdezettek 71%-a szerint nem lett belőle tartós kapcsolat. 

mandzsettaszezon2-2022
Fotó: Getty Images

Az exhez való visszatérés sok esetben a bizonytalanságot jelentheti. Mariona Gabbara, a Gleeden társkereső applikáció tanácsadója szerint az emberek bizonyos szempontból lusták lettek a szerelemre. Már nem tesznek erőfeszítéseket azért, hogy új párt találjanak, inkább a múlt felé fordulnak, és biztosra mennek. Sokan félnek, elvesztették a reményt, és attól tartanak, hogy egyedül maradnak. 

A szakértő szerint a milleniál generációhoz tartozók nagy része tisztában van azzal, hogy kit keres. Ezzel szemben a Z-generáció tagjai inkább a felfedezésre összpontosítanak, így szabadabban ismerkednek, könnyebben alakítanak ki beszélgetéseket, ismertségeket. 

Fontos, hogy a felek már a kapcsolat kezdeti fázisában tisztázzák, mit várnak el. Ez a mandzsetta-szezonra éppúgy vonatkozik. 

mandzsettaszezon3-2022
Fotó: Getty Images

Tippek az őszi időszakra

A szakértők abban egyetértenek, hogy elsőként is mindenkinek magát kell megismernie. Erre az őszi-téli szezon kiemelten alkalmas. Rengeteg elfoglaltság közül lehet választani, új szokásokat, hobbikat kialakítani, melyeket később már közösen lehet végezni az új partnerrel. Érdemes kilépni a komfortzónából, új emberekkel megismerkedni, beszélgetéseket kezdeményezni. 

Csakis úgy lehet lezárni a múltbéli kapcsolatokat, ha elengedjük az exet. A szakértők szerint nem jó módszer, ha a felek továbbra is napi kapcsolatban vannak, ezzel megnehezítik a teljesen elengedést, és az új személyek felé történő nyitást. 


Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves