Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Megöli a románcot

Ez az egy rossz szokás minden kapcsolatot tönkretehet

2023. július 20.

2 perc olvasás

ELLE

kapcsolat párkapcsolat szokás
Ez az egy rossz szokás minden kapcsolatot tönkretehet
© Shutterstock

Rengeteg kapcsolat futott zátonyra emiatt. 


Hallottál már a phubbing kifejezésről? Ez bizony egy rossz szokás, ami minden kapcsolatot tönkretehet. Rengeteg párkapcsolat, házasság és barátság érhet véget, ha nem figyelünk rá, hogy egy kicsit visszavegyünk, és a jelenben éljünk. 

Te is előveszed a telefonod társaságban? 

Veled is előfordul, hogy elmész a barátokkal, a pároddal vagy a családtagokkal egy étterembe vagy kávézóba, és előveszed a telefonodat? Csak egy gyors görgetés, egy gyors lájkolás vagy válasz egy e-mailre. Nos, az igazság az, hogy sokakat zavar, ha azt érzik, hogy a másik fél nem figyel rájuk. Ma már lassan elképzelhetetlennek tűnik, hogy úgy kommunikáljunk, hogy közben a telefonunk nincs a kezünkben. 

Nevet is adtak neki 

A jelenség annyira elterjedt lett, hogy a szakértők már nevet is adtak neki, így született meg a phubbing. A kutatók arra figyelmeztetnek, hogy muszáj határokat szabni az embereknek, és letenni a telefonjukat, amikor társaságban vannak. 

A közösségi médiával foglalkozó cégek úgy tervezik meg mobilalkalmazásaik felületét, hogy folyamatosan azon töprengjünk, mit találhatunk rajtuk

– magyarázza Dr. Daniel Black, a Monash Egyetem Média-, Film- és Újságírástudományi Karának vezető oktatója a Fashion Journalnak adott interjújában.

Így hagyjuk abba 

Lényegében a saját határaink felállítása a titok. Természetes, ha a telefonunkat nem némítjuk le, amikor egy fontos hívást várunk, de magunkban kell elhatározni, hogy amikor a szeretteinkkel töltünk időt, akkor nem görgetünk, hanem arra fókuszálunk, hogy a személyes kapcsolatokat ápoljuk. 

Szorosabb kapcsolatokban helyénvaló lehet megbeszélni egy sor közös alapelvet arról, hogy mikor érdemes telefonunkra fordítani a figyelmünket

– tette hozzá a szakértő, aki szerint fontos lenne fejben mindenkinek egy "telefonkosarat" csinálnia, mintha valójában bedobná valahova a telefonját, amíg nincs egyedül. 

Különösen fontos ezt a párkapcsolatunkban is felállítani, ugyanis könnyen vitákhoz vezethet, ha az egyik fél vagy mindketten állandóan a telefonjukat nyomkodják, ahelyett, hogy közös minőségi időt töltenének együtt vagy megbeszélnék a fennálló problémákat. 

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves