Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Toxikus szülők

Így viselkedsz a párkapcsolatodban, ha mérgező szülők mellett nőttél fel

2022. augusztus 30.

3 perc olvasás

ELLE

szerelem bizalom kötődés párkapcsolat pszichológia toxikus szülők
Így viselkedsz a párkapcsolatodban, ha mérgező szülők mellett nőttél fel
© Unsplash/Alice Donovan Rouse

A gyerekkori tapasztalatok rányomják a bélyegüket a felnőttkori párkapcsolatokra is. Különösen, ha nem volt túl felhőtlen a viszonyod a szüleiddel.


A gyerekkorban elszenvedett érzelmi és a fizikai abúzus hatásai egy életen át elkísérnek. Az élet számos területén tetten érhetők a gyerekkorban kialakul viselkedési minták, nem kivétel ez alól a párkapcsolat sem.

Ha az alábbi pontok közül több is ismerősen cseng, akkor bizony megvan rá az esély, hogy te is mérgező szülők mellett nevelkedtél. Ne feledd: sosem szégyen szakértő segítséget kérni, hogy rendezni tudd a soraidat!

1) Nehezen engeded közel magadhoz a másikat

Nem meglepő módon nehezen alakítanak ki bizalmi kapcsolatot azok, akiknek ezzel már gyerekkorban is meggyűlt a bajuk. Csak nagyon keveseket engedsz igazán közel magadhoz, inkább tartod a három lépés távolságot. A párodnak jókora adag türelemre lesz szüksége, mert minél inkább siettetné azt, hogy közel kerüljetek egymáshoz, annál kevésbé fog sikerrel járni.

2) Alaposan megfigyeled a párodat

Akaratlanul is folyton résen vagy, mérnöki precizitással figyeled meg a legapróbb részleteket is a pároddal kapcsolatosan. Ennek részben az az oka, hogy keresed az intő jeleket, azt, hogy mikor árul el a másik (hiszen gyerekként is sokszor kellett ezzel megküzdened).

3) Nem szereted a meglepetéseket

A romantikus meglepetések alapesetben egy párkapcsolat természetes velejárói, de a mérgező környezetben nevelkedetteknél könnyen a visszájára sülhetnek el a dolgok. Ők ugyanis a kiszámíthatóságot preferálják, a váratlan dolgokat pedig fejben általában negatív tapasztalatokkal társítják. Így aztán a legjobb taktika nálad a nyíltság és az őszinteség.

4) Az apróságokra is rosszul reagálnak

Ha rátapintanak a gyenge pontodra, akkor bizony nem tudod elfojtani a belőled kitörő érzelmeket. Lehet, hogy egy ártatlannak tűnő megjegyzés indítja el a lavinát és a párod sokszor talán nem is érti, hogy miért csapsz akkora ügyet egy-egy apróság körül, de nem tehetsz róla, ez a gyerekkori traumákra visszavezethető reakció.

5) Konfliktushelyzetben bezárkózol

Akárcsak egy kagyló, ami érintésre azonnal szorosan összecsukódik. Te is ugyanígy reagálsz a vitás helyzetekben – hiszen gyerekkorodban is ez segített kivárni, míg elül a vihar. A kontrollált, nyugodt habitusú vitákban ki tudsz állni magadért, de a hangos szóváltás és a drámázás azt váltja ki belőled, hogy visszavonulót fújj és magadba zárkózz. Ez pedig általában az őrületbe kergeti a partneredet is.

6) Kiemelkedő az empátiád

A mérgező családi környezet furcsa módon néhány pozitív jellemzővel is felruházhat, ilyen például a kimagaslóan jó együttérző képesség. Bármikor szívesen meghallgatod a másikat, ha rossz napja volt, támaszt nyújtasz és átérzed a helyzetét. Nem riadsz meg a negatív érzelmektől, hiszen bőven van tapasztalatod velük.

7) A végsőkig küzdesz a szeretteidért

A múltbeli rossz tapasztalatok megtanítottak rá, hogy mindennél többre tartsd az őszinte, szeretetteljes kapcsolatokat. Épp ezért mindent meg is teszel, hogy ezeket fenntartsd és ápold, mert mélyen belül szeretnéd kialakítani azt a biztos családi hátteret, ami neked nem adatott meg.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves