Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Toxikus kapcsolat

Ezért olyan nehéz a szakítás után is elengedni a nárcisztikus partnert

2022. október 21.

3 perc olvasás

ELLE

nárcisztikus szakítás partner
Ezért olyan nehéz a szakítás után is elengedni a nárcisztikus partnert
© Shutterstock

A nárcisztikus partnert elengedni a szakítás után sem könnyű. 


Azok, akik kiléptek egy toxikus kapcsolatból tudják, hogy nem egyszerű elengedni egy nárcisztikus partnert. A kapcsolat még az elválás után is hosszú ideig hatással lehet az emberre. A magyarázat is megvan rá, hogy miért olyan nehéz a továbblépés. 

Ki lehet szabadulni a börtönből 

Az első dolog, amit tenni kell egy ilyen kapcsolat után, hogy a probléma gyökeréhez megyünk vissza. Rá kell jönni, hogy miért olyan nehéz kiverni az elméből azt a személyt, aki olyan sokat bántott. A legfontosabb, amit a bántalmazó félnek tudatosítania kell magában, hogy egyáltalán nem őrült, amiért még mindig rágódik a kapcsolaton. A nárcisztikusok egyik legjobb tulajdonsága a manipulálás, képesek arra, hogy ilyen hatással legyenek a volt párjukra. 

Érzelmi függőség

Az élet a nárcisztikussal olyan, mint egy hullámvasút. Egyszer nagyon jó, aztán közöny, majd a jó öreg megvetés. A szakítás utáni időszak ahhoz hasonlítható, amikor az alkoholfüggő leteszi az italt. Mondhatni, hogy az egész egy igazi méregtelenítési folyamat. 

Ezt jelenti a nárcisztikusnál a szeretlek szó

A nárcisztikus a szakítás után gyakran próbálja visszaédesgetni magát a partneréhez. 

Amikor azt mondják: 'Szeretlek',  azt jelenti, hogy szeretik azt, ahogy érzik magukat, amikor a te csodáló szemein keresztül látják magukat. Szeretik azt a hatalmat, amellyel manipulálni tudják az érzéseidet

- mondta Wendy Gregory pszichológus

Ez egy lassabb folyamat

Nem várhatja el senki sem, hogy egy ilyen mérgező kapcsolat után egy csapásra minden újra tökéletes legyen. A folyamat hosszú lesz, de ha a problémát felismerik, elindul az út a megoldás fele. A bántalmazott személynek át kell értékelnie mindent, és újra fel kell építenie saját magát és az önbizalmát. A legcsodálatosabb, ha valaki képes végig járni ezt az utat, szebben és erősebben fog visszatérni. 

Néhány trükk az elengedéshez

Minden kapcsolatot meg kell szakítani a nárcisztikus partnerrel. Nem szabad engedni a könyörgésnek. Ha azt mondja, hogy maradjon meg a barátság, és ebbe a volt partner belemegy, egy lehetőséget ad neki arra, hogy tovább kontrollálja az életét. Minden áron meg kell próbálni elkerülni. A másik fontos dolog, hogy ne kapjon lehetőséget arra sem, hogy a közösségi médiában tovább zaklathasson. 

Gyógyítsuk be a sebeket

Miután minden kapcsolat megszakadt a nárcisztikus partnerrel, a másik félnek már csak saját magára és a gyógyulására kell koncentrálnia. A testtel és a lélekkel való törődés a legfontosabb egy ilyen időszak után. A másik fontos dolog, hogy nem szégyen segítséget kérni a családtól, a barátoktól, valamint szakembertől sem. Egy toxikus kapcsolat után tényleg eljöhet az újjászületés időszaka. Ahogy a sebek kezdenek begyógyulni, eljöhet a szabadság és a megnyugvás érzése. 

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves