Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Pénzügyi kérdések

„A férjem sokkal többet keres nálam, mégis mindig minden számlát el kell feleznünk”

2023. július 11.

2 perc olvasás

ELLE

anyagi függetlenség férj és feleség házasság pénzügyek
„A férjem sokkal többet keres nálam, mégis mindig minden számlát el kell feleznünk”
© Getty Images

A pénzügyi kérdések tisztázása létfontosságú minden párkapcsolatban.


Egy fiatal nő, Lídia az interneten kért segítséget, mert nem tudta, hogyan kezelje a házasságában felmerült problémákat, amelyeket a pénzügyi kérdések okoztak. Korábban nem beszélgettek erről a férjével, ám fél év házasság után sokat vitatkoztak az anyagiak miatt.

3 éve alkotnak egy párt, korábban is egyenlően megosztották a költségeket, nemrégiben azonban az informatikusként dolgozó férje elnyert egy remek állást, és jóval magasabb a fizetése, mint a banki ügyintézőként dolgozó Lídiáé. A feleség úgy érzi, nem fair, hogy még mindig 50-50 százalékban osztják szét a fizetnivalókat.

Mindig érdemes tisztázni a pénzügyi kérdéseket

Többféle megoldás is létezik arra, hogy soha ne legyen vita a páros tagjai között az anyagiak miatt. Ehhez természetesen elengedhetetlen, hogy legkésőbb akkor, amikor komolyabbá válik a kapcsolat, és például összeköltözésre kerül sor, leüljetek erről beszélni.

Az egyik alternatíva az, hogy a közös költségeket a jövedelmi arányok figyelembe vételével osztjátok szét, tehát aki többet keres, többet is fizet. Ez segíthet annak a félnek, akinek az alacsonyabb fizetése miatt eleve több anyagi teherrel kell megküzdenie. Az egyetlen hátrány, hogy nehéz nyomon követni, hogy ki, mit és milyen arányban fizetett.

Egy másik lehetőség az, hogy közös bankszámlát nyittok, amire mindketten befizettek egy bizonyos összeget, és ebből fedezitek a közös költségeiteket. Nagy előnye, hogy folyamatosan ellenőrizhető, hogy mire mennyit költöttetek, de természetesen ez nem azt jelenti, hogy külön bankszámlátok nem lehet.

penzugyi-kerdesek-elle.hu
Forrás: Getty Images

A harmadik módszer pedig az, hogy a fenti kettőt ötvözitek, és a jövedelmi viszonyok figyelembe vételével fizettek be a közös számlára pénzt, amiből például a lakhatás vagy a hitelek törlesztőrészleteit fedezitek. Ezen felül azonban mindenki szabadon gazdálkodik a pénzével, így elkerülhető, hogy az egyik fél kiszolgáltatottnak érezze magát anyagilag.

Bármit is választotok, az biztos, hogy a pénzügyi szabályokat érdemes minél hamarabb lefektetni, hogy később ne generáljanak hatalmas veszekedéseket a tisztázatlan részletek.

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves