Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Emotionally Unavailable

6 jel, hogy a férjed érzelmileg elérhetetlen

2023. május 04.

4 perc olvasás

ELLE

férj házasság párkapcsolat érzelmileg elérhetetlen
6 jel, hogy a férjed érzelmileg elérhetetlen
© Shutterstock

Úgy érzed, hogy egy érzelmileg elérhetetlen férfival élsz házasságban?


Nem könnyű házasságban élni egy érzelmileg elérhetetlen partnerrel. A másik fél sokszor úgy érezheti, hogy teljesen egyedül van a kapcsolatban, valamint bárhogy is próbálkozik nem tud kapcsolódni a házastársához. Az ilyen emberek gyakran tűnhetnek ridegnek, távolságtartónak, de valójában ők is küzdenek legbelül az intimitással való félelemtől és a bizalmi kérdésektől. Mutatjuk, hogy melyek azok a jelek, amikre érdemes figyelni, ha te is úgy érzed, hogy a férjeddel nem tudtok kapcsolódni érzelmileg.

1. Szó szerint nem elérhetőek 

Próbálod hívni telefonon, üzengetsz, de egyszerűen semmi válasz nem érkezik? Bizony a ghostingolás nem csupán egy tini kapcsolatban fordulhat elő, hanem egy házasságban is. Egy kapcsolatban nagyon fontos, hogy a partnerek időt szánjanak egymásra, minőségi időt töltsenek együtt, de ez képtelenség, ha az egyik fél állandóan eltűnik, elérhetetlen és mindent arra fognak, hogy túl elfoglalt.

2. Az érzéseid nem számítanak

Azok az emberek, akik nincsenek kapcsolatban az érzelmeikkel, gyakran nagy öntudatlan munkát végeznek, hogy félretegyék a nagy és nehéz érzéseiket

- mondta el a véleményét Anna Hiatt Nicholaides okleveles klinikai pszichológus.

Tehát ezt azt jelenti, hogy egy érzelmileg elérhetetlen partner nem kezeli jól, ha a párja hirtelen túl sok érzelmet zúdít rá, próbál megnyílni és brutálisan őszintén beszélni. Ilyen esetben egy érzelmileg elérhetetlen férj sokszor azt mondhatja, hogy a párja túl érzékeny vagy drámai. A rossz hír, hogy ebből az fog következni, hogy egy érzelmileg elérhetetlen férfi házastársa semmilyen érzését nem meri majd kifejezni. 

3. Nem voltak komoly kapcsolatai

Természetesen nem szabad ítélkezni valaki felett csak azért, mert korábban milyen kapcsolatai voltak, de általánosságban az elmondható, hogy egy érzelmileg elérhetetlen embernek leginkább csak futókalandjai vagy barátság extrákkal kapcsolatai voltak, így ha valahogy mégis házasságra került a sor ott is nehéz levetkőzniük azt, hogy nem bánnak jól az érzelmekkel. Gyakori szintén az is, hogy toxikus vagy kodependens kapcsolatokba keverednek. Sokszor szakítóok náluk, hogy úgy érzik megfulladtak a kapcsolatukban. 

4. Bizonytalan vagy és úgy érzed nem ért meg

Egy érzelmileg elérhetetlen férj esetében gyakori érzés lehet, hogy úgy tűnik meghallgatja, amit mondasz, de valójában nem ért meg, vagy legalábbis nem szán időt rá, hogy megtegye. Sőt, akár frusztrálttá is válhat, ha azt látja, hogy neked rosszul esik az ő nemtörődömsége. Sok esetben ilyenkor a másik fél rosszul érzi magát és az önbizalma sem lesz az igazi többé. 

5. A védekezés állandó reakció 

Egy érzelmileg elérhetetlen férj esetében gyakori, hogy rögtön védekezni kezd, ha bármiféle negatívat kapnak. Képtelenek vállalni a felelősséget vagy esetleg azt mondani, hogy tényleg hibáztak, csinálhatták volna másképp, állandó szükségét érzik annak, hogy megvédjék magukat. Fontos megtanulni, hogy nem a te dolgod valakinek megmutatni azt, hogy nem kell állandóan védenie magát, és hogyan vállalja a felelősséget a tetteiért. Az érzelmileg elérhetetlen emberek gyakori tulajdonsága, hogy másokat okolnak a problémáikért.

6. A testbeszéd sok mindent elárul 

Sokszor hajlamosak vagyunk nem észrevenni azt, ami a szemünk előtt van. A szakértők szerint is fontos, hogy megfigyeljük a partnerünk testbeszédét. A szemedbe néz a partnered, amikor egy személyes történetet osztasz meg? Spontán megérint, hogy megvigasztaljon, ha valami rossz történt? Ezek a dolgok azokban vannak meg, akik képesek az intimitásra, de kényelmetlen azoknak, akik érzelmileg elérhetetlenek. 

Mit tehetsz?

Ha felismerted a problémát és úgy érzed, hogy a partnereddel tényleg nem tudtok érzelmileg kapcsolódni, mert ő nem enged be, fontos beszélnetek róla. Azt azonban fontos megjegyezni, hogy rajta áll, hogy szeretne-e változtatni, mert ha igen, akkor szakember bevonásával akár a pozitív irányba is változhat a kapcsolatotok, valamint az ő élete is, ha megtanulja kezelni az érzelmeket. Segíthetsz másokon, de mindig a saját lelki békédet is tartsd a szemed előtt!

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves