Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

ÉRZELMI MONITOROZÁS

Mi az az érzelmi megfigyelés, ami toxikussá teszi a kapcsolatodat?

2024. május 17.

2 perc olvasás

ELLE

párkapcsolat érzelmi megfigyelés
Mi az az érzelmi megfigyelés, ami toxikussá teszi a kapcsolatodat?
© Shutterstock

Az érzelmi megfigyelés rengeteg párkapcsolatot megmérgez, még úgy is, hogy sokaknak fel sem tűnik, hogy ezt csinálják.


Az érzelmi megfigyelés rengeteg energiát vesz el, éppen ezért egyáltalán nem ajánlott hosszútávon ezt csinálni.

Mi az az érzelmi megfigyelés?

Állandóan azon aggódsz, hogy a partnered haragszik-e rád, biztos-e benne, hogy jól választott, amikor melletted tette le a voksát? Talán jóindulató, hogy állandóan tudni szeretnéd, minden rendben van-e közted és a párod között, és 0-24 az érzéseire figyelsz. Pedig ezek sokkal egészségtelenebb viselkedésminták, mint elsőre gondolnánk.

Az érzelmi megfigyelés, az érzelmi monitorozás hatalmas áldozatokat követel egy kapcsolattól, úgy, hogy a benne lévő felek, talán észre sem veszik. Mindegy, hogy jóindulatú-e ennek a bevetése, a tudomány szerint is ez egy mérgező viselkedésforma. Az érzelmi megfigyelés egy remek módja sokak szerint annak, hogy úgy érezzék hogy a partner szereti őket és biztonságban vannak. 

Empátia vs érzelmi megfigyelés?

A szakértők szerint, ez különösen azoknál az embereknél egy népszerű viselkedési séma, akiknek nagy trauma történt az életükben, és akiknek a környezetük nem adja meg az érzelmi biztonságot. Az érzelmi monitorozást egyébként nem szabad összetéveszteni az empátiával, hiszen az empátia az érzelmi intelligencia egyik megnyilvánulása, ami pozitív és hasznos.

Az empátia révén észreveszed mások érzelmeit, támogatod őket, és foglalkozol velük. Míg az érzelmi megfigyelés az adott ember vágya, hogy megnyugtassák, hogy szeretik. A hiperéberségnek az a formája, amely szorongással, önbizalomhiánnyal, és a bizonytalanság érzésével jár.

Általában az elkerülő kötődéssel hozható összefüggésbe, ami megakadályozza, hogy a kapcsolatban lévő felek megfelelő módon kommunikálják az érzéseiket. Ha úgy érzed, hogy rád is jellemző ez a viselkedésforma, akkor próbálj meg magadnak korlátokat felállítani, és végezz mindfulness gyakorlatokat. Tanuld meg azonosítani és megnevezni a kellemetlen érzelmeidet, majd tudatosan próbáld meg szabályozni azokat.

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves