Quantcast

Incredible women

Mádi-Nátor Anett: „Az ösztönösség sok esetben nagyon is kifizetődő”

Mádi-Nátor Anett: „Az ösztönösség sok esetben nagyon is kifizetődő”
© Ajkai Dávid

Fantasztikus nők, lenyűgöző életutak – Incredible women sorozatunkban olyan inspiráló történeteket mutatunk be, melyekből mindenki erőt meríthet. Ezúttal Mádi-Nátor Anett kiberbiztonsági szakértővel beszélgettünk.

A nemzetközi kiberszakma egyik meghatározó szakembere szerint „zéró tudatosság” volt a karriertervezésében. Nyelvtanárként indult, műszaki végzettsége nincs is – de ez nem is akadály. Inkább inspiráló találkozások generálták mindig a következő lépéseit. Meg a vakmerősége. „Nem a kockázatkerülő hozzáállásomról vagyok híres. Gyakran hozok meg döntéseket anélkül, hogy hosszan megfontolnám azokat, és inkább a megérzéseimre hallgatok. Ez az ösztönösség pedig sok esetben nagyon is kifizetődő.” 

Valószínűleg ennek és aktív hozzáállásának („rengeteget dumáltam különböző üléseken”) köszönheti, hogy 2012-ben őt kérték fel a kibervédelmi NATO-munkacsoport vezetőjének.

 A minősített küldetésről nem sokat árulhat el, mindenesetre a hadgyakorlatokat nagyon kedvelte, ezeket tervezte is. „Volt, hogy 1100 egyenruhás katona vett részt egy ilyen gyakorlaton, a világ kétszáz különféle helyszínéről. Közben valahol Belgiumban, egy földalatti bunkerben ült egy 160 centis magyar nő, aki változatos nyelveken ordítozott nekik. Az, hogy egy nálam két fejjel magasabb tiszt is odafigyeljen arra, amit kérek tőle, néha elég munkaigényes.”  

Míg a klasszikus IT-területeken ma is jóval kevesebb a női szakember, a kiberbiztonságban sokkal kiegyenlítettebb ez az arány. Sőt, szerinte kiberterületen a legjobb koordinátorok jellemzően nők, különösen a katonai szférában – csak éppen erről alig tud a világ. „Amikor tizenöt évvel ezelőtt elkezdtem ezt a szakmát, általános volt, hogy több tucat férfi között két nő ült – én és egy tolmács.” Szerinte ma egyre ritkább az ilyesmi, Európában már túlvagyunk azon, hogy megkérdőjelezzék a nők alkalmasságát a szakmában, és látható már az a fiatal női generáció is, amelyik ezen a területen is tudatosan építi a pályáját. Az Anett elnökségével működő Women4Cyber nonprofit alapítvány célja is hasonló: hogy bátorítsa és mentori programokkal támogassa a nők erősebb jelenlétét a kiberbiztonságban.

Olyan kétgyerekes családanyaként, aki évente két és félszer körbeutazza a Földet, napi harc számára a munka és a család közti egyensúly megteremtése. „Egy biztos: bármelyik földrészen vagyok éppen, reptéren vagy szállodában, akár hajnali kettőkor is együtt gyakorlok a gyerekkel videóchaten a hegedűórájára.”

A cikk eredetileg az Elle magazin 2021. május-júniusi lapszámában jelent meg.