Quantcast

Utazás

2022: ezek a világ legdrágább városai jelenleg

2022: ezek a világ legdrágább városai jelenleg
© Shutterstock

Pár nap leforgása alatt akár egy kisebb vagyont is el lehet költeni a világ legdrágább városaiban. 

Kinek a bakancslistáján ne szerepelne egy Föld körüli út? Ez bizony nem olcsó mulatság, pláne, ha az ember a világ legdrágább városai közül is útba ejtene párat. Bár az egyéni preferenciákon is múlik, hogy ki mennyiből tud kihozni egy-egy külföldi utat, azt el kell ismerni, hogy vannak olyan helyszínek, ahol az átlagosnál mélyebben a zsebedbe kell nyúlnod, még akkor is, ha nem a luxus jegyében telik majd a kikapcsolódás. 

Az ECA International globális vállalat minden évben összeállítja a világ legdrágább városainak listáját. A szakemberek több szempontot vesznek figyelembe az elemzésnél: az alapvető háztartási cikkek (például a tej és az étolaj) árát, a közüzemi szolgáltatások és a tömegközlekedés árát, a bérleti díjakat, valamint a helyi valuta erejét is, kifejezetten a külföldi látogatókra összpontosítva.

Ezek alapján zsinórban harmadik éve Hongkong végez az élen, és az ECA-index alapján az is megállapítható, hogy Ázsia a világ legdrágább kontinense – hiszen a top 10-es listáról 5 város is az ázsiai földrészen található.

A tíz legdrágább város 2022-ben:

  1. Hongkong
  2. New York
  3. Genf
  4. London
  5. Tokió
  6. Tel-Aviv
  7. Zürich
  8. Sanghaj
  9. Kanton (Guangzhou)
  10. Szöul

Európában éri meg utazni idén

Érdekes tendencia, hogy az európai nagyvárosok közül több is visszacsúszott a rangsorban a tavalyi évhez képest, így például Párizs, Madrid, Róma és Brüsszel is „olcsóbb” lett. Ez a szakértők szerint főként az eurózónához tartozó városoknál figyelhető meg, lévén az euró az elmúlt 12 hónapban rosszabbul teljesített, mint az amerikai dollár vagy a brit font.

Emellett a politika és a nemzetközi konfliktusok is szerepet játszhatnak a toplista alakulásában. Az ukrajnai invázió következtében például Moszkva a 62., Szentpétervár pedig a 147. helyen végzett az összesítésben.

Via

Olvass tovább utazás témában: 

A világ legnépszerűbb nászutas úti céljai 2022-ben

4 úti cél, ha egyedül utaznál nőként

Ezek a világ legszebb metróállomásai, ezrek utaznak miattuk