Quantcast

Kerti dekor

14 virág, amely csodásan mutat a teraszon

© Don White/Getty Images

Nemcsak a lakást öltöztethetjük fel egy-egy növénnyel, a kertnek és a balkonnak is fantasztikus színt és illatot kölcsönöznek a virágok. Mutatjuk, melyik fajták érzik magukat jól a napos vagy éppen az árnyékosabb helyeken.

Napfényes helyre

Bambusz

Magasra megnő, így menedéket nyújt a szomszédok kíváncsi tekintete elől, és hűs árnyékot ad a tűző napon. Jól igazodik a rendelkezésre álló helyhez, ültetheted nagyobb kaspóba vagy a kertben egyenes a földbe, vízből átlagos mennyiséget igényel, de annál több napfényre van szüksége.

Levendula

Illata a balzsamos nyárestéket idézi, ezért igen népszerű dísze a kerteknek, teraszoknak, balkonládáknak. Rusztikus növény, nem igényel sok törődést, csak egy kis locsolást és napfényes helyet.

Rózsa muskátli

Igazi nyári virág, napos helyen érzi jól magát, de a nagy hőségben némi árnyékra is szüksége lehet. Arra érdemes figyelni, hogy kora reggel vagy este locsold, hogy minél tovább gyönyörködhess benne.

Őszirózsa

Ránézésre hasonlít a margarétára, a napos teraszoknak szuper dísze lehet. Tavasszal, nyáron és ősszel rendszeresen kell locsolni, de a téli hónapokat víz nélkül is átvészeli.

Dália

Kora nyártól késő őszig hozza csodálatos virágait, feltéve, hogy rendszeresen locsoljuk és napfényes helyre tesszük.

Kerti szegfű

Pink csóknak is nevezik pici, fuksziaszínű virágainak köszönhetően. A szépségéért cserébe törődést igényel: napfényes helyen érzi jól magát, és naponta kell öntözni.

Murvafürt

A mediterrán teraszok elmaradhatatlan éke a murvafürt, amely virágba borítja a házfalakat, teraszokat. Jól bírja a napfényt, elég három naponta locsolni, azzal azonban érdemes számolni, hogy a hideget nem bírja, télire meleg helyre kell vinni.

Félárnyékos helyekre

Lonc

Aromás, édes illatú virága a házfalakra, kerítésre is felkapaszkodik, a direkt napfény azonban sok neki, a félárnyékos helyeket kedveli.

Puszpáng

Külön cserépbe ültetve jól mutat a kertben, teraszon, legtöbbször formára nyírva találkozhatunk vele.

Tollbuga

Tollakat idéző virága rózsaszín, lila, magenta és fukszia színekben is pompázhat. Nem túl igényes növény, félárnyékban jól érzi magát.

Japán cikász

A pálmákra emlékeztet, de nem az, mégis trópusi hangulatot csempészhetsz vele a balkonra. Lassan nő és nem igényel sok törődést, mértékletes öntözés és félárny mellett érzi magát a legjobban.

Árnyékos helyekre

Hortenzia

Nagyon hálás növény, kevés fény mellett is csodálatos, gömb alakú virágba borul.

Azálea

Levelei örökzöldek, és hűvös helyen csodaszép virágot is hoz.

Meténg

Meleg, árnyékos helyen, rendszeres locsolás mellett egész évben virágzik.

Forrás: Elle