3 pikáns recept hűvös őszi estékre
Citromfüves padlizsán és kelbimbó curry
Hozzávalók (4 személyre)
3 ek. kókuszolaj, 4 gerezd apróra vágott fokhagyma, 2,5 cm-es friss gyömbér apróra vágva, 2 szár citromfű apróra vágva, ½ tk. szárított chillipehely, 2 tk. kurkuma, 1 tk. őrölt mustármag, 1 közepes padlizsán nagyobb kockákra vágva, 2 kisebb alma kis kockákra vágva, 240 ml víz, 1 ek. almaecet, 400 ml kókusztej, 300 g kelbimbó félbevágva, 1-2 tk. tengeri só, friss korianderlevél és bazsalikom, fekete rizs
Elkészítés
A fekete rizst áztassuk hideg vízbe egy napra, majd leszűrve, négyszeres mennyiségű vízben főzzük puhára 25-30 perc alatt. A curryhez hevítsük fel a kókuszolajat egy magas falú, hőálló edényben és pirítsuk benne a fokhagymát egy percig. Folyamatos keverés mellett és alacsonyabb lángon adjuk hozzá a fűszereket, majd a padlizsánt és az almát. Pár perc sütés után öntsük fel az illatos alapanyagokat vízzel, adjuk hozzá az almaecetet és főzzük lefedve kb. 20 percig, amíg a padlizsán és az alma megpuhul. Ha elkészült, mehet bele a kókusztej, a kelbimbó és a só. Főzzük további 10 percig, a végén pedig tegyük bele a bazsalikomot és a koriandert. Forrón tálaljuk.
Grillezett sajtos kovászos melegszendvics currys barnavajjal
Hozzávalók (2 személyre)
2 poblano vagy más, enyhén csípős paprika kimagozva és gerezdekre vágva, 4 vastag szelet kovászos kenyér, 60 g füstölt cheddar sajt szeletelve, 4 ek. szobahőmérsékletű, sótlan vaj, ¼ tk. currypor
Elkészítés
A paprikát a külső felével tegyük tepsibe és forró sütőben süssük kb. 10 percig, amíg a héja fekete lesz. Ha kész, tegyük félre 20 percre egy konyharuhában, majd dörzsöljük le az elszenesedett részeket. Amíg a paprika pihen, közepes lángon olvasszuk fel a vajat egy serpenyőben és egy kézi habverővel folyamatosan keverve hagyjuk megbarnulni. Amikor ez megtörténik, adjuk hozzá a curryport, keverjük el és azonnal vegyük le a tűzről, nehogy megégjen. Ezután keverjük még fél percig, utána pedig tegyük félre. Tegyünk minden kenyérre a barnavajból és a sajtszeletekből, majd készítsünk belőlük szendvicset úgy, hogy egy-egy paprikát is közrefogjanak. Közepes lángon süssük a szendvicsek mindkét oldalát kb. 10 percig, amíg a kenyér megpirul, a sajt pedig elolvad. Azonnal fogyasszuk.
Indiai fűszeres sütőtökleves ropogós quinoával
Hozzávalók (6 személyre)
750 g sütőtökpüré, 2 mogyoróhagyma, 1,5 ek. olívaolaj, 2 ek. currypor, 1 ek. garam masala, 1 tk. köménymag, ½ tk. cayenne bors, 1 tk. só, 1 l zöldségalaplé, 250 ml kókusztej, friss koriander, quinoa
Elkészítés
A quinoát alaposan öblítsük le, főzzük meg dupla mennyiségű vízben kb. 25 perc alatt, majd hagyjuk kiszáradni és sütőben vagy serpenyőben pirítsuk ropogósra. Melegítsük elő a sütőt 190 fokra, a sütőtököt magozzuk ki és vágjuk kisebb darabokra, majd süssük kb. 40 percig, amíg megpuhul. Ha kész, szabadítsuk meg a héjától, csak a pürés részére lesz szükségünk. Daráljuk le a mogyoróhagymát és olívaolajon süssük 2-3 percig. Adjuk hozzá a fűszereket, a sütőtök pürét, a zöldségalaplevet és a sót. Főzzük néhány percig és dúsítsuk kókusztejjel, végül pedig tálaljuk finomra vágott korianderrel és a ropogósra sült quinoával.
Receptek és képek: greenkitchenstories.com, howsweeteats.com, acouplecooks.com
Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!