Igazi észak-olasz őszi-téli recept
Mint a címből is kiderül, ezt a receptet eredetileg vargányagombából kellene megcsinálni, de sima csiperkéből is teljesen finom lett. Megmondom őszintén, hogy éppen parmezánom sem volt otthon, nyilván azzal az igazi, de más erőteljes ízű sajt is megteszi. A titka szerintem a fehérbor és a végén a vaj - attól lesznek a rizottók olyan jó krémesek. Könnyű receptnek számít, nem is tart nagyon sokáig elkészíteni, de nagyjából ott kell állni mellette, mert a húslevest apránként kell adagolni hozzá.
Hozzávalók 4 személyre:
240 g rizs (az oalszok Carnaroli vagy Arborio fajtából készítik a rizottót, nagyobb szupermarketekben lehet kapni itthon is)
1 kisebb fej vöröshagyma
1 dl fehér bor
160 g vargánya (vagy csiperke) gomba
1,5 l húsleves alaplé (levekockából is készíthetjük)
30 g vaj (lehetőleg nem margarin)
50 g parmezán
1 kis csokor petrezselyem
pár bazsalikomlevél
olaj (olíva vagy napraforgó
só
A legjobb, ha egy mély serpenyőben készítjük a rizottót. Az apróra vágott hagymát dinsztejük meg az olajon. Tegyük bele a rizst, és pirítsuk meg egy kicsit. Öntsük rá a fehér bort, és hagyjuk, hogy elpárologjon. Közben van időnk megtisztítani és felvágni a gombát. Kb. 2 merőkanalanként kezdjük el adagolni a rizshez a húslevest. Mindig, amikor elpárolgott, adjuk hozzá a következő merőkanálnyit. Amikor a rizs félig megpuhult, tegyük bele a gombát is. Közben sózhatjuk (én például elég sok sót tettem még hozzá), majd a főzés végén adjuk hozzá a felaprított petrezselymet és bazsalikomlevelet, a reszelt parmezánt, és egy jó nagy evőkanál vajat.
Ízlés szerint egy gerezd fokhagymát is tehetünk bele.
Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!